kiša i vjetar

Jako nevrijeme pogodilo Sloveniju, a tijekom noći očekuje se i u dijelu Hrvatske

07.08.2024 u 23:33

Bionic
Reading

Jako nevrijeme pogodilo je u Sloveniju sa zapadnim vjetrom u srijedu navečer. U Hrvatskoj je izdano žuto upozorenje za potencijalno opasno vrijeme, zbog grmljavinskog nevremena, u četiri regije - Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Gospićkoj i Kninskoj. Na snazi je narančasto upozorenje za opasno vrijeme u Riječkoj regiji zbog grmljavinskog nevremena i visokih temperatura, kao i u Splitskoj i Dubrovačkoj zbog visokih temperatura

Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je narančasto upozorenje za vremenske uvjete za zapadni dio države, a žuto upozorenje za ostale dijelove Slovenije. Olujne ćelije zahvatile su cijelu zemlju. Jače nevrijeme može biti i noću, osobito na zapadu zemlje, piše 24ur.

U nekim dijelovima Slovenije nevrijeme ometa promet. Radarski podaci također ukazuju na mogućnost tuče i jakih pljuskova.

Nevrijeme se polako premješta prema sjeveroistoku, javila je Arsa. Ujedno su upozorili da u prvoj polovici noći postoji velika mogućnost za jače nevrijeme i drugdje u Sloveniji. Uz more će bura biti praćena jakim udarima vjetra zapadnog i sjevernog smjera.

Olujna aktivnost bila je najintenzivnija u središnjoj Sloveniji. Jača oluja formirala se i u području Celova i približava se Koruškoj sa zapadnim vjetrom, a trebala bi se smiriti tijekom noći.

U Državno hidrometeorološkom zavodu Hrvatske (DHMZ) napominju da nas u četvrtak očekuje pretežno ili djelomice sunčano, ne i posve stabilno. Glavnina kiše i izraženih pljuskova s grmljavinom očekuje se na zapadu i sjeverozapadu već u noći i ujutro, zatim i navečer.

Uz dnevni razvoj oblaka lokalni pljusak je moguć u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Najsunčanije i uglavnom bez oborine očekuje se na krajnjem istoku i jugu zemlje. Vjetar slab, navečer umjeren, na udare i jak sjeverac.

Na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar, u noći i bura. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 22 do 27 °C. Najviša dnevna uglavnom između 30 i 35 °C.