saborska delegacija

Jandroković ide u Srbiju, s kim će se sastati i u čijem društvu putuje? Otkrivamo detalje

17.04.2018 u 09:41

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu i četvrtak boravi u Srbiji te će se susresti s najvišim državnim vrhom. Jandroković je još u veljači prilikom posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prihvatio poziv da posjeti Srbiju kao nastavak dijaloga između dvije države

Predsjednik Sabora u Srbiju odlazi na poziv predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković, a najava poziva Jandrokoviću došla je još u veljači, kada je u posjetu Hrvatskoj bio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Posjet Jandrokovića, naglašavaju u Saboru, prvi je službeni posjet jednog predsjednika Sabora Srbiji i nastavak je političkog dijaloga koji je započeo upravo Vučićevim posjetom.

Čelni čovjek Sabora prvi dan trebao bi se susresti sa srbijanskom kolegicom Majom Gojković, ali i ministricom za europske integracije u Vladi Republike Srbije Jadrankom Joksimović. Naime, suradnja dvaju parlamenata do sada nije bila na visokoj razini, a još prilikom Vučićeva posjeta naglašeno je kako je Sabor spreman prenijeti srbijanskim kolegama iskustva iz pretpristupnog procesa Europske unije. U tom smislu dogovoren je i sastanak hrvatske delegacije sa Žarkom Obradovićem i Nenadom Čankom, predsjednicima, i članovima Odbora za vanjske poslove i Odbora za europske integracije Narodne skupštine Republike Srbije.

Prvog dana posjeta Jandroković će nazočiti i otvaranju ureda Hrvatske gospodarske komore, koji se ponovno otvara nakon pet godina. Dvije države, naglašavaju u Saboru, žele ojačati i gospodarsku suradnju. Prema podacima HGK, u Srbiji posluje oko 200 hrvatskih poduzeća, a sa 750 milijuna eura investicija Srbija je četvrta najznačajnija zemlja za hrvatske investitore. Prema posljednjim službenim podacima, suficit Srbije u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom je 74,4 milijuna eura.

Drugi dan posjeta rezerviran je za sastanke s najvišim državnim vrhom. Jandroković će se prvo susresti s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon toga s predsjednicom srbijanske Vlade Anom Brnabić.

  • +8
Gordan Jandroković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U poslijepodnevnim satima predsjednik Sabora i hrvatsko izaslanstvo putuju u Suboticu na sastanak s hrvatskom manjinom u Srbiji. Ondje će se susresti s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Jandroković u Srbiju ne odlazi sam, već će većini njegovih susreta nazočiti i saborsko izaslanstvo. U delegaciji su predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac, predsjednica Kluba zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika Anka Mrak Taritaš te voditelj Hrvatsko-srpske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Željko Raguž.