REAKCIJE NA BEOGRADSKI SUSRET PREMIJERA

Jandrokovića iznenadilo što Milanović nije spomenuo nestale

17.01.2013 u 13:35

Bionic
Reading

Nakon što su se o susretu Milanović - Dačić pozitivno oglasili beogradski mediji i analitičari, slične ocjene stigle su i od hrvatskih političara

'Najvažnije je da se susret dogodio. U sadržajnom smislu nema napretka, no simbolično je dobro da je do sastanka došlo', komentar je bivšeg šefa diplomacije HDZ-ovca Gordana Jandrokovića. Hoće li sastanak dvojice premijera uroditi plodom, trebalo bi se vidjeti u sljedećim mjesecima, kada će se aktivirati i ministarstva vanjskih poslova.

Za Jandrokovića je posve jasno kako se pritom treba postaviti Vlada. 'Treba zaštiti hrvatske ekonomske interese, inzistirati na pitanju nestalih i povratku hrvatskog kulturnog blaga, ali i pomoći u daljnjoj europeizaciji Hrvatske. Ne mogu iščitati iz prvih izjava dvojice premijera što će se od toga doista i dogoditi. Naime, Milanović je uglavnom govorio o budućoj suradnji, a Dačić o pitanjima prošlosti. Iznenadilo me to što nije spomenuo pitanje nestalih', kazao je Jandroković tportalu.

Sastanak Milanović - Dačić pozitivno je ocijenio i SDSS-ovac Milorad Pupovac. 'Dobro je i važno to što je premijer otišao u Beograd, u posjet svom kolegi, i dobro je da se razgovaralo o povratku izbjeglica. Nema nikakvog opravdanja da zbog političkih odnosa između dviju vlada ta pitanja stoje i to moraju biti prioriteti, isto kao što prioriteti moraju biti sudbine nestalih lica, bilo s Hrvatske, bilo sa srpske strane', kazao je Pupovac za HTV.


No iako su s hrvatske strane stigle pozitivne ocjene, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić nije bio presretan. Zamjerio je to što se prije susreta dvojice premijera nije dogodio njegov susret s predsjednikom Ivom Josipovićem, a dobro mu nije sjelo ni Milanovićevo 'šetanje' po Beogradu.

''Ako je Hrvatska podnijela tužbu protiv Srbije zbog genocida, kako onda može predsjednik hrvatske vlade dolaziti u posjet? Netko onda tu nije iskren. Ili znaju da mi nismo počinili genocid ili posjet nije iskreno prijateljski', rekao je jučer Nikolić.

Ovakva izjava bivšeg ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića nije pretjerano iznenadila.

'To je promašena izjava koja ne pridonosi normalizaciji odnosa i vjerojatno je uvjetovana i odnosima unutar same Srbije. Takva izjava ima loš odjek u Hrvatskoj, ali to je na tragu onoga što je Nikolić i do sada govorio i kako se ponašao', zaključio je Jandroković