rijetka situacija

Jedna osoba uhićena nakon prosvjeda protiv 'diktatora Xija Jinpinga' u Pekingu: 'Želimo slobodu, a ne zatvaranja'

13.10.2022 u 18:28

Bionic
Reading

Najmanje jedna osoba uhićena je u Pekingu u rijetkom prosvjedu protiv kineskog vodstva i "diktatora Xija Jinpinga", kako je u prosvjedu navedeno, a do rijetke situacije došlo je samo tri dana uoči početka velikog kongresa kineske vladajuće stranke

Tri dana uoči Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine u Pekingu, koji se održava tek svakih pet godina, u četvrtak je osvanuo transparent u neobičnoj prosvjednoj akciji na mostu Sitong u gradskoj četvrti Haidian.

"Trebamo hranu, a ne covid testove. Želimo slobodu, a ne zatvaranja", pisalo je na transparentu u očitoj kritici kineske politike "zero covid".

"Želimo dostojanstvo, a ne laži. Trebaju nam reforme, a ne kulturna revolucija", nastavak je poruke napisane na bijelom transparentu crvenim slovima. "Želimo glasati, a ne vođu. Nemojte biti robovi, budite građani", zaključeno je.

Pušten je i dim koji je skrenuo pažnju na prosvjednu akciju na prometnom raskrižju. Preko megafona se orilo: "Svrgnite diktatora Xi Jinpinga", pokazuje video snimka na društvenim mrežama.

Uočeno je kako je policija privela jednu osobu, dok je transparent uklonjen.

Stranački kongres u Velikoj dvorani naroda, koji će trajati tjedan dana, održava se pod velikim mjerama sigurnosti. Mobiliziran je veliki kontingent policajaca.

Tisuće članova kvartovskih odbora, s crvenim trakama na rukama, također kontroliraju stambene četvrti.

Nakon prosvjedne akcije je blokirana pretraga pojma "most Sitong" na Weibu, kineskoj društvenoj mreži.