dragojlović u marseilleu

Jedriličari imaju posebnog pomoćnika: Prvi put na Olimpijskim igrama i meteorolog DHMZ-a

30.07.2024 u 15:51

Bionic
Reading

Nije tajna to da hrvatski jedriličari iza sebe imaju velike rezultate, i olimpijske i svjetske te europske medalje, a kako bi i na Olimpijskim igrama u Parizu postigli što bolje rezultate, ovaj put su poveli i posebnog pomoćnika

Šime i Mihovil Fantela, naš jedriličarski dvojac, možda nisu najbolje započeli svoj olimpijski nastup, no jučer su se popravili u poretku. Nakon šest plovova u klasi 49er trenutno su 14. u konkurenciji od 20 posada, a već danas ih čeka novi nastup.

Veliku pomoć ovaj put braća Fantela, ali drugi sportaši iz jedriličarske ekipe, imaju i od svog prognostičara. Naime prvi put u povijesti hrvatskih nastupa na Olimpijskim igrama u timu se kao tehnička podrška nalazi i meteorolog DHMZ-a.

Dragoslav Dragojlović trenutno je smješten s jedriličarima u Marseilleu, a s Krunoslavom Mikecom i vanjskim suradnikom, koji se nalaze u Zagrebu, zadužen je za izradu prognoza za naše sportaše.

'Osnova za jedrenje je meteorologija, odnosno najvažniji od tih parametara u meteorologiji je vjetar. Prvi dan, kada su naši jedriličari započeli natjecanja, start je odgađan nekoliko puta jer nije bilo vjetra, a bez njega ne možete. Za jedriličarska natjecanja bitno je da znate u koje vrijeme će vjetar početi puhati. Primjerice, ako neće u 12 sati, hoće li u 15... jer oni imaju samo pet dana za utrku. Mogu im reći da, primjerice, danas neće puhati vjetar, ali hoće u srijedu i četvrtak te onda treneri mogu pripremati svoju ekipu da te dane moraju dati maksimum, a ove dane, u kojima nema vjetra, mogu iskoristiti za pripreme i treninge. Meteorologija je u cilju pripreme sportaša, pogotovo u jedrenju, jedan od ključnih parametara', kaže Dragojlović za tportal.

S Dragojlovićem smo razgovarali netom nakon što se vratio s jutarnjeg brifinga, na kojem se, između ostalog, prezentira prognoza za taj dan.

'Svaki dan imamo brifinge na kojima su svi izbornici svih reprezentacija i razne tehničke službe. Prvo izlaganje na tom brifingu svako jutro je izlaganje meteorologa. Sami organizatori Olimpijskih igara službeno svaki dan dva puta objavljuju meteorološki bilten, ujutro i navečer. No osim službenog meteorologa, sve reprezentacije koje si to mogu dopustiti imaju i svog meteorologa. I sada prvi put Hrvatska ima svog meteorologa. Trenutno sam na poziciji u Marseilleu, ali mi već godinu dana pripremamo sve za taj nastup. Radi se o jednoj od najkompleksnijih prognoza koju morate dati - hoće li vjetar okrenuti u 13 ili 13.30 sati, hoće li biti pet ili sedam čvorova. Za laike, pa čak i za mene meteorologa, prije nego što sam se počeo intenzivnije baviti time, sve je to bilo isto, ali za vrhunskog sportaša to nikako nije isto', pojašnjava nam Dragojlović.

DHMZ prvi put na Olimpijskim igrama

Pomoć meteorologa nije nova stvar u svijetu jedrenja. Do sada su naši jedriličari koristili usluge drugih meteorologa, ali ove godine potpisan je ugovor između DHMZ-a te Centra za istraživanja i razvoj vrhunske sportske pripreme - CIRSP (op.a., tijelo HOO-a zaduženo za znanstvenu, stručnu, informatičku i tehnološku potporu vrhunskim hrvatskim sportašima i njihovim timovima), na čijem je čelu Igor Jukić. Na temelju tog sporazuma o suradnji, angažman ekipe iz DHMZ-a zatražio je vođa jedriličarskog tima Edo Fantela.

Naš jedriličarski tim bio je uoči Olimpijskih igara na pripremama u Francuskoj, a meteorološki tim im je mjesec dana prije početka Igara slao prognoze kako bi vidjeli koliko griješe ili koliko su dobri u njima te kakvo je stvarno stanje na terenu, kaže nam Dragojlović.

'Na terenu u Marseilleu postoji bova koja mjeri meteorološke podatke svakih pet minuta i onda na temelju toga svaki dan navečer napravim analizu, pogledam kakvi su bili smjer i brzina vjetra te usporedim koju smo prognozu dali i koji su stvarni podaci, koliko smo bili točni ili netočni. Nakon toga pripremim sve za prognozu ujutro i do 7.30 pošaljem svoju prognozu trenerima, nakon čega se ide na brifing, gdje dobijemo službenu prognozu', kazao je Dragojlović, dodavši da DHMZ-ov prognostički tim iz Zagreba daje i prognoze za Pariz, a one se onda podijele svim zainteresiranim ekipama u našoj delegaciji.

  • +5
Šime i Mihovil Fantela na Olimpijskim igrama u Francuskoj Izvor: Pixsell / Autor: PETTER ARVIDSON/Bildbyran/Sipa U

O povezanosti sporta i prognoza Dragojlović itekako puno zna, između ostalog predavač je i inicijator pokretanja izbornog kolegija Meteorologija i sport na Kineziološkom fakultetu, a on svake godine privlači sve više studenata.

'Svaki vanjski sport ovisi o vremenu, a imate preko 50-60 vanjskih, i to olimpijskih, sportova. Postoje situacije u kojima se trenira ili natječe na vrućini i sportaši moraju znati koliko se trebaju hidrirati, kakvu odjeću nositi, koliko se izlagati vrućini. Imate i treniranje na hladnoći, pa morate znati kako djeluju kiša, vlaga i tlak na treninge. Ista ekipa koja radi na Igrama u Parizu davala je prognoze i za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu i Katru. Primjerice, u Brazilu je trenerima bilo važno da znaju hoće li im padati kiša i hoće li biti toliko vruće da neće biti natjecanja, pa da mogu planirati kakav će trening imati idući dan ili u kojem dijelu dana će ga održati. Meteorolog u tom smislu pomaže prvenstveno trenerima, a onda i sportašima', zaključuje Dragojlović.