Jeste li za jedan kremasti, slasni, dobro ohlađeni tiramisu?!
Recept je božanstven! Čak sam i ja zavoljela tiramisu nakon što sam ga probala u izvedbi prijateljice Sandre, čiji je - recept. Naučila je spravljati originalni, talijanski tiramisu koji je puuno kremastiji i time neuredniji od većine tiramisua na hrvatskome tržištu.
Neuredniji zbog kreme koja je - kremasta! Nema umjetnih dodataka poput šlagfiksa ili nedajbože brašna ili pudinga od vanilije iz vrećice koji ga čine stisnutim i zapravo nejestivim :(.
Ovaj ćete tiramisu poželjeti svaki dan nakon ručka, pa za večeru, a možda i doručak ovisno na što i kako vas podigne.
Legenda kaže kako su tiramisu služile Madame klijentima talijanskih bordela, e da bi ih ohrabrile, okrijepile i ojačale za uzastopne čulne užitke. Kombinacija žutanjaka, kave, šećera i sira ... sve objašnjava.
Tiramisu - tira mi su u doslovnom prijevodu s talijanskog jezika znači podigni me gore ... pa si vi mislite ;)
250 g Mascarponea
300 g piškota da pokriju dno posude u kojoj ćete ga raditi
3 svježa, domaća jaja (odvojite 3 žutanjka i 2 bjelanjka)
70 g smeđeg šećera
kava iz espresso lončića iliti kafetijere
1 čep ruma
kakao u prahu za posuti gornju površinu gotovog tiramisua
Skuhajte kavu u kafetijeri i izlijte je u posudu u kojoj ćete natapati piškote.
Ulijte 1 čep ruma i pustite da se ohladi.
Za to vrijeme u posebnoj posudi zamiješajte žutanjke i šećer, dodajte mascarpone
i na kraju, malo po malo, drvenom kuhačom umiješajte prethodno (is)tučeni bjelanjak. Smiksajte sve sastojke u gustu smjesu u koju možete naribati malo limunove korice da osvježi sir (mascarpone).
Piškote umočite u kavu i rum i stavljajte jednu po jednu na dno posude u kojoj ste odlučili napraviti tiramisu. Prekrijte cijelo dno i prelijte piškote gustom, žutom smjesom od maloprije. Cijelu površinu na kraju ravnomjerno za ili po-sipajte gustim slojem kakaa u prahu.
Kolač stavite da odstoji jedan dan u frižideru ili negdje na hladnom.
Poslužite ga sljedeći dan nehajno zagrabljenog velikom žlicom i neuredno ispuštenog na tanjur.
Upamtite da pravi tiramisu ne izgleda uredno kao kremšnita ili bilo koji drugi kolač na kat.
Slikoviti prikaz prvog, pa onda i ...
... drugog dijelarecepta za ultimativni, talijanski tiramisu ;)
Faze nastajanja; piškote se kupaju u kavici i slažu u posudu kojoj trebaju prekriti dno
Preskočena je faza prelijevanja piškota kremom, jer je ova, s kakaom puno zahtjevnija; naime doista morate posuti ili bolje - nasuti debeli sloj kakaa po površini tiramisua
Nakon što ste ga izvadili iz frižidera u kojemu je proveo stanovito vrijeme, izgleda kao lijevo, dok, nakon što ste ga smazali izgleda - kao desno :)
Recept je objavljen u magazinu Sensa sretna hrana