zamućenje vode

Još neke općine kod Dugog Sela bez vode za piće, preporučuje se očistiti mrežice na slavinama

06.06.2024 u 09:17

Bionic
Reading

Zbog zamućenja u Dugom Selu te Brckovljanima voda trenutno nije za piće, a čini se da se problem sada širi i na druge općine

Nakon Dugog Sela i Brckovljana problem s vodom proširio se i na druge općine. Kako su upozorili iz Vodoopskerbe i odvodnje Zagrebačke županije, u srijedu je došlo je do zamućenja vode u vodoopskrbnom sustavu grada Dugog Sela i općine Brckovljani uslijed puštanja u funkciju magistralnog cjevovoda od Sesvetskog Kraljevca do Dugog Sela.

'Obzirom da se spomenuti cjevovod nastavlja i na područje grada Vrbovca te općina Dubrava, Gradec i Rakovec velika je vjerojatnost da će zamućenje zahvatiti i korisnike priključene na tom području grad Vrbovec će, radi regulacije iz sekundarnog cjevovoda, biti povremeno bez vode. Općine Dubrava, Gradec i Rakovec imati će zamućenu vodu koja trenutno nije za piće', poručuju iz Vodoobskrbe i odvodnje.

Iz te tvrtke kažu da se kontinuirano radi na ispiranju mreže te da se očekuje da se danas stabilizira opskrba vodom. Iako voda nije za piće, ona se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe.

'Napominjemo da u vodi nije ustanovljena nikakva mikrobiološka niti kemijska nesukladnost osim fizikalnog parametra mutnoće koji je iznad MDK', poručuju iz Vodooskrbe i odvodnje.

Upozorenje na neispravnost vode stigla je i iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Iz tog zavoda preporučuju da građani očiste perlatore na svim izljevnim mjestima gdje su ugrađeni u slavine.

'Preporuča se građanima i odgovornim osobama u institucijama da promptno pristupe čišćenju svih perlatora (mrežica na slavinama) u kućanstvima i na svim ostalim izljevnim mjestima vodovodne vode gdje su u slavine ugrađeni perlatori. Isti se trebaju zamijeniti novima ukoliko su postojeći nečisti ili zarasli kamencem. Također, preporuka je očistiti ulazne filtere na svim uređajima koji su spojeni na vodovodnu mrežu (perilice za rublje, suđe, aparati u ugostiteljstvu itd.). Uputa vrijedi za sve dijelove vodoopskrbnog područja u kojima je ovog tjedna zabilježeno onečišćenje u vodovodnoj vodi', navodi u priopćenju voditelj epidemiološkog odjela Hrvoje Vranješ.