OBLJETNICA KORNATSKE TRAGEDIJE

'Još nismo dobili odgovore koje smo tražili'

30.08.2013 u 14:54

  • +12

Obljetnica Kornatske tragedije

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

Bionic
Reading

Tiho i dostojanstveno obitelji i prijatelji dvanaestorice vatrogasaca poginulih 30. kolovoza 2007. u najvećoj vatrogasnoj tragediji u Hrvatskoj obilježili su danas na otoku Kornatu šestu obljetnicu njihova stradavanja

Nakon mise zadušnice, služene u kapelici sv. Florijana podno spomen križeva na Kornatu, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za stradale. U ime Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednika RH, to su učinili potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković i savjetnik predsjednika RH Zlatko Gareljić.

Anđelka Klarić, majka pokojnog vatrogasca Dina Klarića novinarima je danas kazala kako je svaki put teško doći na mjesto tragedije. Ipak, rekla je, utjehu pronalazi u unucima, Dinovoj djeci koji su joj životna motivacija. Govoreći o suđenju Draženu Slavici, Anđelka Klarić je rekla da nema velikih očekivanja.

Istog je mišljenja Ajka Crvelin, kojoj su na Kornatu poginuli sin Ante i suprug Ivica. 'Nismo dobili odgovore koje smo tražili. Ne zanima nas čija je bila zapovjedna odgovornost, već tko je kriv za tragediju i zašto se sve ovo moralo dogoditi', kazala je Ajka.

Da je ishod suđenja protiv Slavice nevažan, drži i Ivica Strikoman, otac poginulog vodičkog vatrogasca Tomislava. Slavici je, kaže, oprostio, a bivši vatrogasni zapovjednik mora živjeti sa svojim teretom. Obiteljima je ishod suđenja nevažan i ništa neće promijeniti, zaključio je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić nije želio komentirati tijek suđenja bivšem županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, kojem se na zadarskom Županijskom sudu sudi zbog propusta u organizaciji gašenja požara na otoku Kornatu kobnog 30. kolovoza 2007. godine. Kazao je kako će sud odraditi svoj posao, te kako se u postupak ne bi htio petljati.

Ovo je tužna obljetnica za hrvatsko vatrogastvo, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Nakon Kornatske tragedije napravljeni su određeni pomaci nabolje u vatrogasnom sustavu, radilo se na organizaciji vatrogastva, ali situacija nije idealna, rekao je. Vatrogasci rade onoliko koliko im to zakonske i ostale mogućnosti dozvoljavaju, istaknuo je.

U Kornatskoj tragediji poginulo je 12 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, te DVD-a Vodice i Tisno - Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Jedini je preživio tišnjanski vatrogasac Frane Lučić.

Na Kornatu je na mjestu stradavanja dvanaestorice vatrogasaca podignuto 12 spomen križeva po projektu arhitekta Nikole Bašića.