NAKON NAPADA 'HRABROG DJETETA'

Josipović otkrio što ga veže s odvjetnikom obitelji Šitum

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović odbacio je navode o umiješanosti u slučaj udruge Hrabro dijete čije su financije pod povećalom zbog optužbi obitelji preminule djevojčice Nore Šitum

Udruga je optužila predsjednika Josipovića da je osobno dodijelio odvjetnika roditeljima Nore Šitum.

'Ne, apsolutno, moram priznati da ne znam ni detalje spora. Ima jedna samo poveznica, a to je da je gospodin koji je član mojega Vijeća za socijalnu pravdu odvjetnik jedne od strana, ali on kao i svi drugi članovi nisu profesionalci, rade svoj posao, pa tako i on, uz mnoge klijente ima i jednu od strana i to je sva poveznica', rekao je Josipović.
Udruga Hrabro dijete reagirala je na jučerašnju odluku Općinskoga suda u Novoj Gradiški o blokadi novca prikupljenog u humanitarnoj akciji radi plaćanja troškova liječenja pokojne Nore Šitum te poručila da novac nije nenamjenski trošen.

U pismu sa snažnim emotivnim nabojem poslanom medijima iz udruge ističu kako neće platiti troškove sudskog postupka jer taj novac može pomoći mnogima, a odvjetnik te udruge najavljuje žalbu na sudsku odluku.

‘Troškove sudskog postupka od 108.000 kuna nećemo platiti makar svi išli u Remetinec jer s tih 108.000 možemo pomoći 54 obitelji po 2000 kuna. Žalosno je što ova nepoštena borba za novac kreće od negativaca iz Nove Gradiške koji, zajedno s roditeljima kojima smo svi mi pomogli, svaki dan polako ubijaju jedno po jedno dijete i uzimaju priliku da se izliječe’, stoji u pismu.

Glavnim krivcima za stanje u udruzi smatraju roditelje pokojne Nore Šitum, tvrdeći da oni udruzi blokiraju rad ‘svojim lažima i podmetanjima’.

Odvjetnik Mijo Kladarić rekao je danas nakon razgovora s predsjednicom udruge Jasminom Žužić da je pismo poslano kako bi se zaštitio dignitet roditelja i djece iz novogradiške udruge Hrabro dijete.

Udruga preko odvjetnika nastoji zaštititi svoje interese. ‘Predsjednica i tajnik udruge rekli su da ćemo uložiti žalbu protiv odluke Općinskoga suda u Novoj Gradiški’, rekao je Kladarić i dodao da žalba ne odgađa izvršenje odluke u dijelu kojim je određena privremena mjera kojom se udruzi zabranjuje raspolagati svotom na računu do 4.118.549,73 kune. Rekao je kako žalba do pravomoćnosti odluke Općinskoga suda odgađa odluku o naplati sudskih troškova.

Kladarić je istaknuo kako udruga ima novac, ali, dodao je, on je namijenjen liječenju djece. Prvostupanjska odluka o sudbini novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za Noru Šitum može se očekivati tijekom lipnja, a kraj cijelog slučaja tek za godinu dana, naveo je.

To će u konačnici biti odluka o tome tko će raspolagati s više od četiri milijuna kuna - udruga Hrabro dijete ili roditelji pokojne Nore Šitum.