tko je jakov kitarović?

Kako je krenuo, Jakov bi mogao još izdržati: Znanstvenik, ratnik, kućanica, biznismen i mogući prvi gospodin u drugom mandatu

31.12.2019 u 12:49

Bionic
Reading

Gotovo se pet godina držao po strani i pojavljivao se tek u protokolarnim dužnostima kao prvi gospodin. Jakova Kitarovića ipak u zadnje vrijeme sve češće viđamo na javnim događanjima, a proslavila ga je poštapalica koja je krenula od nogometnih tribina i ukorijenila se na društvenim mrežama u obliku hashtaga 'Jakove izdrži'. Ovih smo dana pak doznali i da ima braniteljski status. Evo što sve znamo o aktualnom i mogućem novom prvom gospodinu Hrvatske

Jakov Kitarović preko spomenutog hashtaga, koji su pokrenule navijačke skupine još 2016., a vezano za druženje Kolinde Grabar Kitarović i Zdravka Mamića, zaslužio je gotovo pa kultni status, onakav kakav niti jedna prva dama Hrvatske nije imala.

Čak je i njegova supruga okrenula tu poštapalicu u svoju korist i sama ju počela koristiti na društvenim mrežama.

U središtu diplomatskog skandala

Prvog supruga Hrvatske, kojem se smiješi i drugi mandat na toj 'funkciji', upoznali smo još 2010., kada se našao u središtu diplomatskog skandala.

Njegova je supruga tada bila hrvatska veleposlanica u SAD-u, a Jakov Kitarović, koji je na led stavio svoju karijeru, zatečen je u prekršaju tijekom obavljanja svakodnevnih obveza. Problem je bilo to što je koristio službeni automobil veleposlanstva kako bi djecu razvozio u školu i za druge privatne stvari.

Sve je okom kamere, poput pravog privatnog detektiva, snimio član osiguranja našeg veleposlanstva i priču lijepo plasirao medijima.

S obzirom na to da su na snimkama bili članovi obitelji diplomata drugih država s kojima se Jakov Kitarović družio, objava snimki pokrenula je diplomatski skandal, a još gore od same zloporabe službenog vozila bila je činjenica da osoba koja je zadužena za sigurnost hrvatskih diplomata u Washingtonu te iste i špijunira.

  • +31
Jakov Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Kućanica koja čeka svoju priliku

Ova neugodna epizoda objelodanila je ono što će kasnije postati zaštitni znak Jakova Kitarovića. Čovjek se, poput mnogih žena, brinuo za djecu i dom dok mu je supruga radila na visokopozicioniranim funkcijama u zemlji i inozemstvu.

'Prije svega sam inženjer elektrotehnike i računarstva, ali i pomorskog prometa. Imam tri diplome, poslije sam magistrirao na elektrotehnici, a specijalizirao primjenu elektrotehnike u pomorstvu', izjavio je svojedobno Jakov Kitarović. Kada se odlučio znanstvenu karijeru staviti na led, predavao je na Pomorskom fakultetu u Rijeci i spremao se za doktorat.

'Karijerna pitanja su istodobno i životna i zato se drugima moja odluka koji put čini nelogičnom, no donio sam je sa suprugom', objasnio je Kitarović. Njegova supruga pak tvrdi da on uživa u tome, iako priznaje da s njom nije lako živjeti, te da je to bio njegov izbor i da on nije klasična kućanica jer je njezina majka često uskakala u brizi oko djece.

Honorarči u tajanstvenoj tvrtki

No Kitarović nije predugo bio nezaposlen.

'Dugo je bio s djecom, ja se nadam da će to netko uvažiti, ali mislim da je došlo vrijeme da počne raditi, odnosno to je i njegova želja i nadamo se naći posao', rekla je Grabar Kitarović. Preseljenjem u Hrvatsku 2015., kada je Grabar Kitarović postala predsjednica, i njemu se otvorio prostor. Djeca su već bila veća, pa se Kitarović te godine aktivirao u tvrtki Reversing Labs koja se bavi sigurnosnim softverima.

Kada mu je početkom 2016. istekao ugovor, odmah je našao posao u solinskoj tvrtki AD Plastik, u kojoj je zaposlen kao savjetnik za korporativnu sigurnost. Iako mu je ugovor istjecao u veljači 2019., imovinska kartica Kolinde Grabar Kitarović pokazuje da mu je produljen, očito do daljnjega.

Plaća mu je 167 tisuća neto na godišnjoj razini. Kitarović je u međuvremenu našao i honorarni posao, i to za 180 tisuća kuna godišnje u tvrtki Sentinel Holding AG, osnovanoj, kako je tportal ranije doznao, u švicarskoj poreznoj oazi Zug.

Jakov Kitarović radi za tajanstvenu tvrtku registriranu u švicarskoj poreznoj oazi, Pantovčak: To se nas ne tiče

U njoj se Kitarović također bavi sigurnosnom tehnologijom s bivšim direktorom u Ini Tomislavom Thurom i Goranom Medićem. A upravo je Medić poveznica između Jakova Kitarovića i imućne australske obitelji hrvatskih korijena Tudorović, s kojima Kitarović njeguje prijateljske odnose. Ovo je tek epizoda koja pokazuje kako prvi suprug iza medijske slike koja je o njemu stvorena kao sramežljivom, samozatajnom i isključivo obitelji posvećenom čovjeku krije mnogo više.

Odlikaš s braniteljskim statusom

Za razliku od poslovnog aspekta, o privatnom su već napisani stupci i stupci tekstova.

Ovaj 51-godišnjak rođen je u Rijeci u profesorskoj obitelji. Otac, rodom iz Šibenika, predavao je matematiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci, a majka, koja je s Lošinja, bila je profesorica talijanskog i engleskog jezika. Zanimljivo je to kako su supružnici Kitarović pohađali istu riječku gimnaziju, a četvrti razred oboje su proveli u SAD-u, on u Kentuckyju, a ona u Los Alamosu.

Nakon godine u Americi, Kitarović u Zagrebu upisuje današnji Fakultet elektrotehnike i računarstva. I na njemu je, kao i u srednjoj školi, bio odlikaš. Prof. dr. sc. Mario Žagar na diplomskom studiju bio mu je mentor.

'To je bilo početkom 90-ih. Ja sam mu bio mentor, diplomirao je kod mene na mikroračunalima i na odnosu između mikroračunala. To je bila atraktivna tema koja je njega interesirala i prihvatio je moje mentorstvo. Mentor izloži što će se raditi, a student može odbiti ili prihvatiti, a on je prihvatio. Zdušno je odradio taj dio zadatka i vidio se rezultat. O njemu mogu reći sve najbolje. Bio je odgovoran, ozbiljan i radišan i kod mene je dobio peticu, bio je odličan', kazao je svojedobno za Večernji list.

No nije stao, završio je i nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Početkom 90-ih aktivirao se u HDZ-u, kao i njegova buduća supruga koju je tih godina upoznao na novogodišnjoj zabavi.

Tu stižemo i do crtice u biografiji koja je Kitarovića posljednjih dana opet stavila pod svjetla reflektora. Sredinom 90-ih upisao je magisterij na FER-u, na kojem je redoviti profesor bio, kako je pisao Večernji list, i general Krešimir Ćosić, tadašnji pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška.

'Kitarović je radio u Vojno-tehničkom institutu MORH-a, koji sam ja formirao, imali smo 20-ak mladih i obrazovanih ljudi iz različitih područja, to je bio centar izvrsnosti. Institut za obrambene studije. Bio je mladi inženjer elektrotehnike, a kod mene je bio od 1994. do 1997.', kazao je Ćosić.

#jakoveizdrži

Godine 1996. oženio je svoju dugogodišnju djevojku koja je ubrzano radila na svojoj diplomatskoj karijeri, a 2001. dobili su kćer Katarinu i dvije godine kasnije sina Luku. Grabar Kitarović 2004. postala je ministrica u Sanaderovoj vladi, a suprug se u potpunosti posvetio obitelji te pratio suprugu po svijetu sve do povratka u Hrvatsku 2015.

'Izuzetan je osjećaj biti suprug ovako velike supruge i ja sam vrlo ponosan na nju i na njezin uspjeh', kazao je nakon inauguracije prije pet godina. A u tih pet godina štošta se promijenilo za Jakova Kitarovića.

Djeca su velika, sin srednjoškolac, a kći je otišla studirati u SAD. Kitarović se sve češće pojavljuje u javnosti, obično na sportskim natjecanjima i to u društvu Tomislava Madžara, bivšeg savjetnika svoje supruge.

I njegova je supruga u ovoj kampanji shvatila da je oportuno gurnuti Jakova u prvi plan pa ga je tako nedavno odvela na rođendanski vikend u London i o svemu preko društvenih mreža obavijestila javnost.

Poruka s tribina 'Jakove izdrži' doživjela je u tom kontekstu kultni status u hrvatskom društvu. Njegova supruga samo poručuje: 'Jakov je izdržao i još će!'

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Jelena Rozga, Zlatko Dalić, Mislav Oršić, Predrag Štromar…