harris ili trump

Kako kaos na Bliskom istoku utječe na izbore u SAD-u i tko želi Trumpa?

07.10.2024 u 19:32

Bionic
Reading

Za nepunih mjesec dana bira se novi američki predsjednik. I dok je predizborna kampanja na svom vrhuncu, na Bliskom istoku vlada sveopći kaos. Zbog sve izravnije upletenosti Irana u sukob između Izraela i Hezbolaha, odnosno Hamasa, Bliski istok postaje sve važnija tema među američkim biračima, a predsjednički kandidati moraju oprezno odvagnuti kakve su im političke poruke poželjne

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu vjerojatno bi više volio Bijelu kuću obojenu u republikanskim bojama na čelu s Donaldom Trumpom, no činjenica je i to da je on trenutačno u poziciji veće fleksibilnosti i autonomije, piše Euronews u svojoj analizi predizborne kampanje u SAD-u kroz rakurs odnosa prema sukobima na Bliskom istoku.

Iransko bombardiranje Izraela bio je odgovor na niz udaraca koji je Izrael zadao iranskim saveznicima, između ostalog na ubojstvo Hamasova političkog čelnika Ismaila Hanije i napad na Hezbolah u Libanonu. Podosta rizično izravno uplitanje Irana u sukob s Izraelom moglo bi dovesti do novih izraelskih vojnih odgovora i daljnje eskalacije. I dok američki predsjednik na odlasku Joe Biden kaže da nastoji spriječiti bilo kakvu eskalaciju, i Netanyahu i Bijela kuća svjesni su toga da je situacija vrlo komplicirana s obzirom na to da će izbori u SAD-u održati za nepunih mjesec dana.

Amerikanci generalno uz Izrael

Većina američkih glasača podržava Izrael u trenutnom sukobu na Bliskom istoku. Prema anketi Čikaškog vijeća za vanjske poslove, provedenoj u kolovozu, 60 posto Amerikanaca podržava vojnu podršku SAD-a Izraelu dok Hamas ne oslobodi sve taoce (njih još oko sto), a polovica njih smatra da SAD-a treba vojno biti uz Izrael sve dok se Hamas u potpunosti ne demontira.

Dok Amerikanci ne žele biti izravno uključeni u još jedan bliskoistočni sukob, više od 60 posto njih smatra da SAD igra pozitivnu ulogu u rješavanju problema u toj regiji.

Javna potpora Izraelu vidljiva je i među republikancima i među demokratima, no republikanski birači ipak u većoj mjeri podržavaju vojnu podršku SAD-a Izraelu – njih čak 70 posto. Podrška demokrata nešto je slabija, ali je i dalje iznad 40 posto, iako mnogi demokrati smatraju da SAD ipak čini previše za Izrael.

  • +4
Benjamin Netanyahu i Joe Biden Izvor: EPA / Autor: Samuel Corum / POOL

Promatramo li dobne skupine, samo skupina birača od 18 do 29 godina podržava Izrael u postotku manjem od 55 dok ga među starijom, a ujedno najpouzdanijom populacijom među glasačima podržava njih čak 70 posto.

Palestinske vlasti, u međuvremenu, bilježe pad potpore u Americi, pokazuju podaci Gallupa. Od ožujka ove godine potpora SAD-a palestinskom vodstvu pala je na samo 18 posto, što je najniži postotak u pet godina.

Iako Izrael ima snažnu potporu većine Amerikanaca, izraelski premijer i dalje kotira kao kontroverzan. Prema Gallupu, samo 35 posto Amerikanaca ima dobro mišljenje o Netanyahuu, a 45 posto njih loše. Međutim o ovom pitanju je ogromna razlika među republikancima i demokratima. Čak 66 posto republikanca podržava lik i djelo Netanyahua, a isto to čini samo 12 posto demokrata.

'Dobro je biti proizraelski nastrojen'

Iako javna potpora SAD-a Izraelu nedvojbeno utječe na to kakve će se poruke slati u kampanji po pitanju sukoba na Bliskom istoku, treba biti svjestan i utjecaja određenih interesnih skupina, ali i interesa donatora u izbornoj godini.

Američko-izraelski odbor za javne poslove (AIPAC) jedan je od najvažnijih lobija u Washingtonu. AIPAC je već potrošio više od 17 milijuna dolara u donacijama za kampanju u 2024., s više od 15 milijuna dolara (13,7 milijuna eura) ili 86,9 posto donacija kandidatima i organizacijama Demokratske stranke. AIPAC je proveo dane i dane prošle godine kako bi povećao pomoć Izraelu, stvarajući tako veći utjecaj u izbornoj godini.

Demokrati također dobivaju donacije bezbrojnih privatnih donatora koji su zainteresirani za potporu Izraelu, od Hollywooda do New Yorka. Važan utjecaj ima i tzv. kolegij elektora, koji raspodjeljuje 538 glasova na izborima za predsjednika SAD-a među saveznim državama. Zbog takvog sustava, tzv. swing države su ključni donositelji odluka na američkim izborima.

Glavna među tim državama je Pennsylvania, u kojoj je više od 300.000 židovskih glasača, a iznadprosječan postotak židovskih birača bilježi i Nevada, još jedna od swing država.

U svakoj od tih sedam za izbore ključnih saveznih država vodi se gusta borba između demokrata i republikanaca te će se izbor predsjednika vjerojatno svesti na samo nekoliko tisuća glasova razlike.

Harris i demokrati hodaju po žici

Sadašnji predsjednik Biden uporno ponavlja da podržava Izrael, opetovano ukazujući na paket pomoći koji je njegova administracija isporučila toj državi. No Biden je dio stare struje među demokratima.

Otkako je izbio rat u Gazi nakon Hamasova iznenadnog napada na današnji dan prošle godine, demokrati su se našli podijeljeni između stare struje unutar stranke koja tradicionalno podržava Izrael te mlađe, izrazito progresivne struje, više naklonjene Palestincima, a koja okrivljuje Izrael za tekuće sukobe u regiji.

Ta podjela stavlja demokratsku kandidatkinju Kamalu Harris u vrlo nezgodan položaj. Iako je ona više puta izrazila svoju potporu Izraelu i podržala strategiju šefa Bidena tijekom sukoba na Bliskom istoku, u nekoliko navrata iznosila je komentare koji sugeriraju da je njezina potpora manje postojana od Bidenove. To možda pokazuje da je Harris više na strani nove struje među demokratima, puno kritičnije prema Izraelu.

  • +3
Kamala Harris Izvor: Profimedia / Autor: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

I demokratska članica Kongresa iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez izjavila je nedavno kako vjeruje da Harris osluškuje zabrinutost demokratske baze zbog sukoba na Bliskom istoku. Ocasio-Cortez ukazala je na bezbroj studentskih prosvjeda u znak potpore Palestini, ističući važnost mišljenja progresivnih i mladih birača za demokrate.

Izjave Harris o Izraelu ipak su bliže izjavama Bidena nego onima Ocasio-Cortez. No ona u međuvremenu ne uspijeva prikupiti podršku među arapsko-američkom zajednicom. Anketa Vijeća za američko-islamske odnose iz rujna pokazuje da Harris zaostaje za Trumpom među arapsko-američkim biračima. Povijesno gledano, podrška demokratima u toj zajednici bila je dvaput veća nego podrška republikancima. Biden je, primjerice, 2020. osvojio više od 60 posto glasova arapskih Amerikanaca, što je za 16 posto bolje od onog što ankete sada predviđaju Harris.

S druge strane, s obzirom na to koliko je tijesna utrka između Trumpa i Harris, ona si ne može dopustiti pad potpore među židovskim glasačima.

Republikanci i podrška Netanyahuu

Unatoč jačanju izolacionističkih stavova među republikancima posljednjih godina pod Trumpovim pokretom MAGA, Izrael je uspio zadržati oštru podršku desnice. U predizbornom sučeljavanju potpredsjednika, održanom prošlog tjedna, Trumpov potpredsjednik J.D. Vance još jednom je ponovio kako bi SAD trebao snažno podržati Izrael da učini sve što je potrebno za obranu svog doma i naroda.

Tijekom kampanje 2016. Trump je redovito kritizirao Hillary Clinton i predsjednika Baracka Obamu zbog pregovora s Teheranom i oslobađanja milijardi dolara njegove zamrznute imovine, a taj je dogovor i raskinuo nakon što je inauguriran.

  • +5
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Trump, ali i Vance i njihovi surogati, redovito su slali poruku da pod njegovom administracijom nije bilo trenutnog globalnog kaosa od Ukrajine do Bliskog istoka. Za sve sukobe okrivljavaju Bidena i Harris, a njihova neupitna potpora Izraelu dolazi u trenutku u kojem se širi narativ o postizanju mira kroz snagu, što je poruka koja bi mogla djelovati na mnoge Amerikance.

Iranski napadi mogu samo povećati američke simpatije prema Izraelu, a najnoviji napad dao je toj državi slobodu da djeluje agresivnije.

Ako pobijedi Harris, Izrael bi se mogao naći pred novim nizom uvjeta Bijele kuće. Ako Trump ponovno preuzme kormilo, Netanyahu će se naći u najjačoj poziciji u posljednjih nekoliko godina.