PARALIZIRANA SLAVONSKA

Kako preživjeti kaos zbog rupe na zagrebačkoj žili kucavici?

07.04.2016 u 14:00

  • +9

Zbog rupe na Slavonskoj nastaju velike gužve

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Bionic
Reading

Čepovi i prometna ludnica zbog urušavanja dijela ceste na križanju Slavonske avenije i Vrbika XIII nastavljena je i danas iako su i grad i policija sugerirali alternativne, zaobilazne pravce. Sve to, čini se, nastavit će se sve do 15. travnja kada se planira završetak radova na krateru do kojeg je došlo zbog urušavanja tjemena kolektora na spoju s glavnim kolektorom. Iz Vodoopskrbe i odvodnje navode da će položiti pedesetak metara novih cijevi, a gradski zastupnik Tomislav Stojak (HNS) pita odgovorne što je s alternativnim pravcima koji se godinama obećavaju

Iako je rupa duboka sedam, a široka pet metara, jučer je jedno vrijeme bila zatrpana pa se dio građana ponadao da su radovi pri kraju, no to je bilo samo privremeno i rupa je poslijepodne ponovno otkopana.

Iz Vodovoda i odvodnje (ViO) čiji djelatnici obavljaju ovu fazu radova navode kako se tu nije radilo ni o kakvom nepotrebnom zatrpavanju i otkopavanju već o zaštiti kako bi se osiguralo gradilište.

Glasnogovornica ViO-a Ana Glavan kazala je kako će se sada otkopavati dio po dio, postavljati zaštitni piloti i mijenjati oštećene cijevi u dužini pedesetak metara.

'Kopa se na dubini od šest metara, rekonstrukcija ide prema operativnom planu i predviđamo da bi sve trebalo biti gotovo do 15. travnja. Nadamo se da neće biti izvanrednih situacija', kazala je za tportal Glavan.

Zbog sanacije oštećenja, na snazi je privremena regulacija prometa prema kojoj se u prvoj fazi po sjevernom kolniku vozi dvosmjerno, a u drugoj fazi tako će se voziti po južnom. Za trajanja radova onemogućen je izlaz iz ulice XIII. Vrbik i Marohnićeve ulice na Slavonsku aveniju.

Tomislav Stojak, agilni gradski zastupnik iz redova HNS-a, smatra da se nezgode uvijek mogu dogoditi, ali isto tako napominje da od odgovornih očekuje odgovore zašto se to dogodilo i koliko će koštati sanacija.

'Svi znamo da su radovi nedavno obavljeni na Marohnićevoj gdje je također nastala rupa koja je bila manja i da je Slavonska proširivana na tom potezu, pa je pitanje koje se logično nameće je li sve ono što je ispod bilo predviđeno za toliko povećanje prometa', kazao je Stojak
Ističe kako ono čemu svjedočimo posljednja dva dana na gradskoj žili kucavici i prometnicama u njezinoj blizini najbolje dokazuje da ne postoji kvalitetna prometna strategija, ali upozorava na još jednu zanimljivu činjenicu.

'Zagreb je pokriven kamerama kojih je svake godine sve više. Sve važnije prometnice, koje su alternativa, oko mjesta gdje je došlo do propadanja tla pokrivene su kamerama, ali one ne služe da bi se pomoću njih sinkronizirao rad semafora pa da se u neka prometnica rastereti. I sam sam se u to uvjerio zadnja dva dana u kaosu za koji očito nikoga nije briga. Pitam se samo što bi se dogodilo da se ovo dogodilo na Savskoj ili Selskoj. Produžetak ulice Prisavlje kao alternativa Slavonskoj godinama je ucrtan u GUP-u, baš kao i Šarengradska koja bi trebala rasteretiti Savsku, ali o tome se godinama samo priča i ne radi ništa', zaključio je Stojak.

423149 ,423108,423049 ,423031