portret bivšeg ministra i župana

'Kauboj Dado' ponovno na vlasti: Kako je politički gubitnik Milinović ponovno uskrsnuo?

24.06.2024 u 12:15

Bionic
Reading

'Doktor gradonačelnik', nekoć jedan od poznatijih HDZ-ovaca jučer je zadao udarac svojoj bivšoj stranci i preuzeo kormilo nad Gospićem. Ime Darka Milinovića nije nepoznato hrvatskoj javnosti, a jučer je pokazao da u svom kraju itekako još uvijek ima podršku građana

'Vraćam se Gospiću tebi...', bio je prvi komentar Darka Milinovića nakon što je s osvojenih 2956 u drugom krugu postao novi gradonačelnik tog grada. Njegov suparnik Jozo Vrkljan iz Milinovićeve bivše stranke HDZ-a, osvojio je 2601 glas no ne dovoljno za potpun i primat HDZ-a u Ličko-snjeskoj županiji i najvećem ličkom gradu.

Sam Milinović pokazao je da ga Ličani još uvijek itekako podržavaju te da sa svojom strankom LiPO može konkurirati na izborima. Ovaj možda najpoznatiji ginekolog među političarima, nije ime koje je nepoznato javnosti, a kao političar djelovao je i na nacionalnoj razini, u izvršnoj vlasti.

Rođen je 1963. u Gospiću gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu te se specijalizira za ginekologiju. Nakon rata, u kojem sudjeluje kao dragovoljac, postaje voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo u gospićkoj bolnici, a 1998. i ravnatelj te bolnice.

Krajem '90-tih počinje i njegov politički uspon. Iako je prema biografiji 1988. bio predsjednik Saveza socijalističke omladine Gospića, kasnije će ustvrditi da da nitko od Milinovića nikada nije bio u Partiji. On sam još 1990. dok je služio JNA, poslao je otvoreno pismo u kojem je stao u obranu Ivice Račana kojeg su komunisti iz Donjeg Lapca kritizirala zbog odlaska s 14. izvanrednog kongresa SKJ.

Već tada bio je član HDZ-a, u kojeg je ušao 1989. Početkom 2000. pojavljuje se i u nacionalnoj politici i to kao član Predsjedništva HDZ-a, a i šef gospićkog ogranka te stranke. S početka 2000-tih pamti se i epizoda koja će ga obilježiti dugi niz godina. Naime, mladi Milinović tada se lancima vezao ispred suda u Gospiću zbog uhićenja Mirka Norca.

Tim potezom Milinović je osvojio i simpatije tadašnjeg vrha stranke, točnije Ive Sanadera, a uskoro postaje i predsjednik ličko-senjskog HDZ-a. Milinović 2003. prvi put ulazi u Sabor i ostaje na poziciji zastupnika, a jedno vrijeme je bio i potpredsjednik Sabora, sve do 2008. kada prelazi u izvršnu vlast.

Milinović je 2008. postao ministar zdravstva, i to na poziv Sanadera, a ministar je ostao i nakon njegovog odlaska, i u Vladi Jadranke Kosor. Kao ministar pokrenuo je reformu zdravstva, ali neki njegovi potezi izazvali su žestoke kritike javnosti. Jedan je bila zabrana pušenja u kafićima, dok je drugi bio Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, čija je prva verzija predviđala da samo parovi u braku mogu ići na umjetnu oplodnju. Uz buru negodovanja prošle su i njegove odluke o zatvaranju nekih rodilišta, ali i spajanju bolnica.

Milinovićevi mišići i brze vožnje

Tijekom političke karijere Milinović nikad nije krio da je zaljubljenik u sport. Često ga se fotografiralo golog torza kako pokazuje svoje mišiće, a novinske stupce punio je i brzom vožnjom. Tako je tijekom jurnjave motorom na autodromu na Grobniku 2020. i teže ozlijeđen. U zavoj je navodno uletio s više od 200 kilometara na sat te izgubio kontrolu.

Nakon što je HDZ izgubio izbore 2011. krenule su i promjene u vrhu stranke, a i sam Milinović kandidirao se za predsjednika stranke, no nakon što nije prošao, podržao je Tomislava Karamarka u drugom krugu. Istovremeno, u Saboru je i dalje djelovao kao zastupnik, a za zastupnika izabran je 2015. i 2016.

  • +15
Darko Milinović Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic/Cropix

Dolaskom Andreja Plenkovića na čelo stranke, kreću i prve trzavice između njega i Milinovića. Iako je 2017. Milinović kao HDZ-ovac izabran za ličko-senjskog župana, samo godinu kasnije između njega i stranke puklo je oko izbora čelne osobe NP Plitvičkih jezera. Nije izabrana osoba koju su predlagali lokalni HDZ-ovci, a Milinović je jasno poručio da se Ličko-senjskom županijom neće upravljati iz Zagreba te podnio ostavku na mjesto šefa županijskog HDZ-a.

'Doktor' i 'kauboj Dado'

Na lokalnoj razini poznat je bio i pod nadimcima 'Doktor', te 'kauboj Dado'. Za Novu TV svojedobno je opisao da je kao dijete želio biti kauboj.

'U mojoj kući se nije svirao klavir, nije se svirao saksofon. Ja se nisam igrao kao mali da budem Chopin, Mozart...gledao sam često vesterne i igrao sam se kauboja i Indijanaca i ja sam uvijek bio kauboj i šerif', prisjetio se tada Milinović djetinjstva.

Sve je kulminiralo pred jesen 2018. kada je Milinović s 200-tinjak pristaša stigao pred središnjicu HDZ-a u Zagrebu traživši da mu se objasni zašto su unutarstranački izbori u Lici odgođeni treći put. Zbog takvog poteza izbačen je iz stranke, nakon čega nije štedio riječi na račun HDZ-a.

Unatoč tome što više nije bio u HDZ-u, Milinović je na mjestu žuapana ostao sve do 2021. kada poziciju gubi od HDZ-ovog Ernesta Petrya. Sa svojim pristašama izgubio je i vlast u županijskoj skupštini, a nije dobro prošao ni na parlamentarnim izborima u svibnju. I kada je sve izgledalo kao da Milinović polako odlazi iz političkog života, vratio se na lokalnim izborima i postao novi gradonačelnik Gospića.

sve osim nogometa

Učitavanje...