ŽESTOKI PROSVJEDI

Kenijska policija zabranila sva okupljanja u središtu Nairobija

17.07.2024 u 23:46

Bionic
Reading

Kenijska policija objavila je da neće biti dopušteni nikakva okupljanja u središtu glavnog grada Nairobija nakon žestokih protuvladinih prosvjeda, koja su odnijeli desetine života, tvrdi AFP

"Do daljnjeg neće biti dopušteni prosvjede u središnjoj poslovnoj četvrti Nairobija i okolnim područjima kako bi se osigurala sigurnost", rekao je Douglas Kanja, vršitelj dužnosti šefa nacionalne policije.

U policijskom priopćenju stoji da je odluka donesena nakon što je policija dobila vjerodostojnu informaciju da skupine organiziranog kriminala planiraju iskoristiti prosvjede koji su u tijeku.

Zemlju su potresli isprva mirni skupovi potaknuti povećanjem poreza koji su eskalirali u nasilje ostavivši desetke mrtvih, prema skupini za ljudska prava koju financira država.

Predsjednik William Ruto pokušao je smiriti situaciju, poništivši financijski zakon koji je sadržavao povećanje poreza, smijenivši svoj kabinet i obećavši vladine rezove. Ali prosvjedi, iako manji nego prošlog mjeseca, nastavljeni su diljem zemlje, a mnogi i dalje pozivaju kenijskog čelnika da podnese ostavku.To je područje bilo epicentar mnogih prosvjeda u gradu, a bilo je i poziva na prosvjede i marš pred parlamentom u četvrtak.

Policijsko priopćenje dolazi nakon manjih prosvjeda koji su se održali ranije ovog tjedna i koje je suzbila policija. U središtu Nairobija policija je pritom upotrijebila suzavac.

Od početka prosvjeda 18. lipnja ubijeno je najmanje 50 ljudi, priopćilo je u utorak Kenijsko nacionalno povjerenstvo za ljudska prava (KNCHR). Skupine za ljudska prava, uključujući Amnesty International, optužile su policiju za korištenje nerazmjerne sile protiv prosvjednika.