palestinsko pitanje

Kina poziva na jamstva za prava Palestinaca

20.10.2023 u 07:44

Bionic
Reading

Posebni kineski izaslanik za Bliski istok uzrok krize u odnosima Izraela i Gaze pripisuje nedostatku jamstva za legitimna, nacionalna prava Palestinaca, rekao je na sastanku u četvrtak s ruskim kolegom

Kineski izaslanik za Bliski istok Zhai Jun sletio je u Katar gdje je, zajedno s ruskim izaslanikom Mikhailom Bogdanovom, uskladio stav Pekinga s Moskvom glede njihovih napora za deeskalacijom sukoba u Gazi.

Kina i Rusija dijeli istu poziciju kada je riječ o palestinskom pitanju.

"Ključni razlog zbog kojeg imamo ovakvu situaciju u palestinsko-izraelskom sukobu je taj što palestinskom narodu nisu zajamčena njihova legitimna nacionalna prava", rekao je Zhai, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u Pekingu razgovarao s kineskim liderom Xi Jinpingom.

Naoružani pripadnici Hamasa su 7.listopada iz Pojasa Gaze ušli u južni Izrael gdje su ubili najmanje 1400 osoba, na što su Izraelci uzvratili zračnim udarima te se 2,3 milijuna stanovnika Gaze nalazi pod opsadom.

Tjedan dana kasnije, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi osudio je "svaki čin koji nanosi štetu civilima", no pritom nije imenovao Hamas, dok je za izraelske akcije kazao da su "prešle granicu samoobrane".

U suprotnom taboru od Kine i Rusije nalaze se SAD čiji je predsjednik Joe Biden najavio da će tražiti dodatno financiranje pomoći Izraelu, vrijedne nekoliko milijardi dolara kako bi se mogao boriti protiv Hamasa.

S druge je strane stav Rusije, prema kojem su SAD i zapadne saveznice ignorirale potrebu za neovisnom palestinskom državom unutar granica iz 1967.godine.

Najveća zemlja svijeta sastavila je Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja kojom se traži prekid vatre u Gazi, oslobađanje taoca, pristup humanitarnim organizacijama i sigurna evakuacija civila, međutim prijedlog nije dobio dovoljnu potporu proteklog ponedjeljka.

"Kina je duboko razočarana zbog američke blokade predložene rezolucije UN-a", naglasio je u četvrtak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Napad na Pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Nakon sastanka u Katru, izaslanik Zhai potvrdio je da je Kina spremna nastaviti komunikaciju i koordinaciju s Rusijom kako bi smirila izraelsko-palestinski sukob. 

U glavnom gradu Dohi, Hamas već više od desetljeća ima politički ured koji omogućava izravnu komunikaciju s njihovim pripadnicima, zbog čega je upravo Katar nezaobilazna stanica svim stranim diplomatima koji žele posredovati u sukobu Izraela i Gaze. 

Prošlog je tjedna u Dohi boravio američki državni tajnik Antony Blinken koji je katarskom premijeru poručio da Washington radi sve to je potrebno kako bi osigurao puštanje taoca zatočenih u Gazi. Uz to, apelirao je na Izrael da poduzme sve moguće mjere opreza kako bi izbjegao ranjavanje civila.