UPITNE MILIJARDE FUNTI

Kina zamrznula odnose s Velikom Britanijom

07.05.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Službeni Peking zabranio je Davidu Cameronu posjete Kini sve dok se britanski premijer ne ispriča zbog svog prošlogodišnjeg susreta s tibetanskim duhovnim vođom Dalaj Lamom, koji osporava teritorijalnu pripadnost Tibeta Kini, javlja Telegraph. Britanska vlada tvrdi da nema razloga za ispriku

Pogoršanje diplomatskih odnosa moglo bi se negativno odraziti na kineske investicije u Velikoj Britaniji, koje su prošle godine dosegnule vrijednost od osam milijardi funti. Kineski izvori tvrde da ulaganja u Britaniju ovise o 'snažnim odnosima' između dviju zemalja.

Zbog neizravne prijetnje iz Kine, u pitanje dolaze veliki infrastrukturni projekti poput željezničke pruge High Speed 2 i jačanja nuklearnog programa Velike Britanije.

U sklopu postojećeg bilateralnog sporazuma, David Cameron trebao je posjetiti Kinu prošle jeseni, ali je taj posjet bio otkazan. Ove godine, kineski premijer Li Keqiang trebao je posjetiti Britaniju, ali su i ti planovi sada zamrznuti.

U travnju, nije se ostvario ni planirani put u Kinu britanske gospodarske delegacije na čelu s premijerom Cameronom. Istovremeno, francuski predsjednik François Hollande nedavno je u Pekingu dočekan počasnim plotunima.

Prije godinu dana, Kina je upozorila Camerona i njegovog zamjenika Nicka Clegga na 'ozbiljne posljedice' po Britaniju nakon privatnog posjeta Dalaj Lame Londonu.

Sebastian Wood, britanski veleposlanik u Pekingu, bio je pozvan u ministarstvo vanjskih poslova Kine, gdje mu je bukvicu održao zamjenik šefa diplomacije Song Tao. Ministarstvo je poručilo da je susret s tibetanskim vođom u egzilu 'u ozbiljnom sukobu s unutarnjim poslovima Kine'. Song je pozvao Britaniju da poduzme konkretnu akciju kako bi 'ispravila pogrešku'.

Službeni London oglušio se na taj poziv, a Kina sada vrši javni pritisak na britansku vladu da se povine njezinim zahtjevima i ispriča Pekingu.

Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu inzistira da Ujedinjeno Kraljevstvo mora surađivati s Kinom kako bi se odnosi vratili na prijašnju razinu.

'Svi mi znamo da su odnosi između Kine i Ujedinjenog Kraljevstva narušeni zbog susreta Davida Camerona s Dalaj Lamom. To nije nešto što smo spremni gledati', rekao je glasnogovornik ministarstva.

Diplomatski izvori rekli su Telegraphu da Cameron nije dobrodošao u posjet Kini i da premijer Li neće posjetiti Britaniju sve dok službeni London ne razriješi situaciju.