vremenska prognoza

Kiša osvježila kopno, u Dalmaciji crveno upozorenje zbog visokih temperatura

29.07.2024 u 05:57

Bionic
Reading

I dalje pretežno sunčano i vruće, osobito na moru, gdje će do utorka puhati često jaka bura. Na kopnu ipak svježije, uz lokalne pljuskove u ponedjeljak te možda opet od petka.

U ponedjeljak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, zatim razvedravanje. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka između 18 i 20 °C, a najviša od 29 do 31 °C.

Podjednake, pa i malo niže vrijednosti u središnjoj Hrvatskoj, gdje još u umjereno do pretežno oblačno rano jutro lokalno može pasti malo kiše. No drugi dio dana sunčaniji. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak.

Sjeveroistočni vjetar umjerene jakosti i u Gorskoj Hrvatskoj, dok će na sjevernom Jadranu puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna. Prevladavat će sunčano. Danju manje izražena vrućina od nedjeljnje, s najvišom temperaturom od 25 °C u gorju do 33 °C na obali.

Ogulin pod vodom

Jučerašnje nevrijeme najviše je pogodilo Karlovačku županiju, točnije Ogulin. U tom gradu, primjerice, u samo 2-3 sata pale su čak 93 litre kiše po četvornome metru, pri čemu samo u 1 satu - 70 litara. Prema tim, još neslužbenim podatcima, na ogulinskoj glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a već je nadmašena rekordna dnevna količina oborine za srpanj, a nova mjerenja tog podatka u ponedjeljak u 8 sati mogla bi taj rekord još povećati.

U Dalmacijijoš toplije, uz obilje sunčanih sati, ali u unutrašnjosti i dnevni razvoj oblaka te mala vjerojatnost pokojeg poslijepodnevnog pljuska. Umjerena i jaka bura sredinom dana malo će oslabjeti i prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak, osobito prema otvorenom moru. Stoga će more biti malo do umjereno valovito.

Na vedrom krajnjem jugu Hrvatske podjednako vjetrovito i valovito. Jutro u mnogim mjestima vrlo toplo s temperaturom oko 25 °C, a danju vrlo vruće uz najviše vrijednosti između 35 i 37 °C.

  • +7
Toplinski val zahvatio je i Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Josip Bandic

Pretežno sunčani i vrući dani

Na kopnu do četvrtka pretežno sunčano, u utorak i vedro uz uglavnom slab vjetar. Jutra će biti svježa, a dnevna vrućina manje izražena. Zatim u četvrtak porast temperature. S umjerenom i jakom burom, koja će u srijedu slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak, svježiji zrak stići će i u Dalmaciju, pa će u četvrtak završiti upozorenja na toplinski val, premda će i dalje prevladavati vedrina, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., iz DHMZ-a.