promjene politike

Kojim putem ide HSS - napušta li izvorne vrijednosti ili dovodi Radićevu ostavštinu u 21. stoljeće?

25.02.2019 u 18:01

Bionic
Reading

Gotovo od kada je zasjeo na čelo HSS-a Krešo Beljak izložen je kritikama zbog vođenja stranke. I dok je na posljednjim parlamentarnim izborima HSS-u kroz udruživanje sa SDP-om osigurao pet mandata i privremeni mir u stranci, novi test bit će mu europski izbori. Uspije li ponoviti uspjeh s posljednjih europskih izbora, potezi koje provodi već sada pokazuju da bi u tom slučaju HSS bio posve drugačija stranka u Europskom parlamentu

Već za sljedećih mjesec dana bit će jasno hoće li HSS ostati u grupaciji europskih pučana. Odluku koju je za vikend donijelo prošireno Predsjedništvo stranke još treba potvrditi Glavni odbor, a pođe li sve po Beljakovom planu, HSS će nakon 15-tak godina prestati biti članica Europske pučke stranke.

I dok neke takav potez nije iznenadio jer je u skladu sa novim smjerom stranke kojeg je Beljak odredio još prije dvije godine, u vrhu HSS-a ima onih koji ovo ne vide kao dobar potez.

'Mislim da je ova odluka ishitrena. Beljak je već dugo govorio o tome da će HSS izaći iz EPP-a i ovo je bio povod', kazala je za tportal potpredsjednica stranke Ana-Marija Petin, koja nije sudjelovala u donošenju odluke o napuštanju EPP-a.

Povod o kojem Petin govori je izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o 'talijanskoj istri i Dalmaciji'. Upravo je nakon te izjave Beljak najavio izlazak iz EPP-a, a kao dodatan razlog naveo je i Aleksandra Vučića, Viktora Orbana, te 'domaće izdajnike' aludirajući pritom na HDZ.

'Što se tiče Tajanijeve izjave, do nje nije trebalo doći, no on se ispričao. Međutim, HSS je oko EPP-a kontradiktoran. S jedne strane poziva da se Europska unija proširi na susjedne zemlje, a s druge strane izlazi iz EPP-a jer u njega ulaze neke stranke iz regije', kaže nam Petin.

Za komentar ove i drugih tema pokušali smo kontaktirati i samog Beljaka, koji nas uputio na glasnogovnicu stranke. U samoj stranci, nakon što smo poslali upit, danas nitko nije stigao odgovoriti na naša pitanja.

Da se Petin ne slaže s načinom na koji Krešo Beljak vodi stranku nije tajna. Još prije više od mjesec dana zatražila je njegovu ostavku, a kao krimen mu je navela i ulazak HSS-a u Amsterdamsku koaliciju.

Ulaskom u krug stranaka te koalicije HSS je definitivno raskrstio s demokršćanskim smjerom koji je tu stranku vodio posljednjih godina i u vrijeme prethodnih predsjednika stranke. Novi smjer stranke Beljak je najavio još 2017. kada je Glavni odbor prihavtio novu strategiju stranke koja se temelji na republikanizmu i liberalizmu.

No takav smjer, koji se očituje i u potezima poput sklapanja koalicije s lijevo-liberalnim strankama te odlazak iz grupacije demokršaćnskih stranaka neki vide i kao odmak od ostavštine Stjepana Radića. Već ranije takve je kritike iznosila bivša HSS-ovka Marijana Petir, a s njom se slaže i Petin.

' Od Radićeve ostavštine su ostali članovi poput mene koji zagovaramo da se HSS vrati na radićev put. Ovakvi zaokreti I promjene nisu dio Radićeve ostavštine', poručuje Petin.

  • +23
Krešo Beljak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Međutim, ona svoj glas nije dignula prije dvije godine kada je Glavni odbor odredio da će HSS biti progresivna i libernalna stranka, te da se odmiče od demokršćanske doktrine.

'Još 2003. za HSS je glasalo 300.000 birača, a onda su strankom zavladali Hrg i Marijana Petir, nakon čega smo ostali na 35.000 glasova. Toliko o tezama kako HSS treba imati bazu među konzervativnim glasačima. Uz to, Stjepan Radić se zalagao za liberalne vrijednosti u svoje vrijeme, pravicu i zaštitu najširih slojeva hrvatskog stanovništva, a ove političke smjernice su na istom tragu, ali prilagođene životu u 21. stoljeću. Počinjemo graditi HSS koji će na idućim izborima biti puno jači nego je danas', pojašnjavao je tada Krešo Beljak.

I dok Beljak ima velike planove za stranku, koji ne uključuju HDZ, ta informacija očito nije stigla do lokalne razine gdje se ličko-senjski HSS na nadolazećim izvanrednim izborima za županijsku skupštinu odlučio koalirati s HDZ-om. Dapače, šef tamošnjeg županijskog HSS-a Zlatko Fumić u nedavnom je govoru silno nahvalio premijer Andreja Plenkovića, pa čak i rekao da mu se 'klanja do poda'.

'Nije mi bilo drago zbog toga (koalicije s HDZ-om u Lici), ali ja kao legalist moram poštivati odluku Glavnog odbora HSS-a od prije dvije godine prema kojoj sve naše lokalne organizacije imaju autonomiju prilikom izbora koalicijskih partnera u svojim sredinama. Tvrde da sam diktator, staljinist, ali ja sam legalist i ne mogu prekršit odluku Glavnog odbora. Sve dok je takva odluka na snazi', rekao je Beljak za Jutarnji list i dodao da će ličko-senjska organizacija sama odgovarati za svoje postupke nakon izbora.

A odgovarati bi mogao i sam Beljak, i to nakon europskih izbora. Beljak zasad javno ne želi kalkulirati s brojkom mandata koje bi mogao osvojiti, no HSS, koji na listi Amsterdamske koalicije ima nekoliko kandidata, za minimalan uspjeh trebao bi ponoviti rezultat iz 2014. kada je u koaliciji s HDZ-om osvojio jedan mandat.