Od ostatka lisnatoga tijesta se uvijek može napraviti mala, čudesna, hruskava slastica. Ali i nešto slano, ali o tome u ponedjeljak ;)
Kupila sam nedavno divne kruške kod svoje kumice na placu i nismo ih stigli sve potamanit. Nakon toga sam vidjela da dobivaju flekice pa sam ih požurila ogulit', nasjeckat' i uvaljat' u - nešto.
Isto mi se dogodilo i s kupovnim lisnatim tijestom od kojega sam htjela spravit' košarice s lješnjacima za Kofi Art. Srećom - nisam :).
I tako su spontano nastale - ove košarice. S kruškama, kardamonom i orasima.
U lisnatom tijestu i s nekom varijantom frangipane-a samo bez bademovog brašna
za 6 košarica
pola ciglice lisnatog tijesta
3/4 šalice smeđeg šećera
2 žlice brašna
2 prstohvata soli
50 g maslaca, rastopljenog
šalica meda
3 jaja
1 šalica oraha
2, 3 manje, oguljene i narezane kruške
1/8 žličice kardamona
čep amaretta
1 vanilin burbon šećer
Zagrijte pećnicu na 180 C
Kalupe pobrašnite, razvaljajte lisnato tijesto i smjestite u - kalupe.
U lončić na laganoj vatri ubacite oguljene i narezane kruške. Prelijte ih čepomamaretta, žlicom vode, kardamonom i vanilin burbon šećerom. Pustite ih da krčkaju.
U međuvremenu zamutite smjesu; jaja, maslaca, meda, soli, brašna. U košarice lisnatoga tijesta prvo stavljajte lagano prokuhane kruške ...
... pa orahe ...
... pa sve prelijte smjesom od jaja, meda, maslaca, soli i brašna
Smjestite u pećnicu i pecite 20ak minuta.
Kad se lisnato tijesto zažuti, punjenje napuhne i zahrskavi - izvadite košarice.
Servirajte ih kad se ohlade. Ili ih jednostavno razvalite vilicom, odnosno prvim predmetom koji vam je pri ruci ...
... malo pušite i strpajte u usta pa u trbuščić