Božo kovačević

Uništenje Hamasa bit će konačan rezultat ovog terorističkog pothvata

09.10.2023 u 08:51

Bionic
Reading

U emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' stanje na Bliskom istoku analizirali su Božo Kovačević i Marinko Ogorec

Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević rekao je za HRT da mira na Bliskom istoku neće biti dok se ne riješi pitanje palestinskih izbjeglica te da rješenje problema leži u diplomaciji.

'To moraju shvatiti i Izrael, ali i arapske zemlje.'

Kovačević je za sukob između Izraela i Palestine, odnosno Hamasa, kazao da se ne radi o ratu između dvije države, nego da je nedržavni entitet napao državu Izrael.

Dodao je da će se izravne posljedice tog rata svoditi na katastrofu za stanovništvo Pojasa Gaze.

'Mislim da će uništenje Hamasa biti konačni rezultat terorističkog pothvata, a ako pokušavamo detektirati motive za pokretanje te akcije, oni se svode na pokušaj onemogućavanja normalizacije odnosa između Saudijske Arabije i Izraela. Riječ i o pokušaju onemogućavanja trajne stabilizacije Bliskog istoka bez prethodnog rješenja pitanja palestinskih izbjeglica', objasnio je Kovačević.

Vojni analitičar Marinko Ogorec rekao je kako je kod Izraela u ovom sukobu sve zakazalo i da je ovo drugi put u povijesti da je doživio strateško iznenađenje, prvi put za vrijeme Jomkipurskog rata, a drugi put sada.

'Zatajilo je sve, obavještajne službe, vojska, kompletna struktura sigurnosti. Vrlo brzo će se oporaviti, već se jesu oporavili i kada cjelokupnu vojnu silu stave u ratni pogon, onda će moći krenuti u daljnja djelovanja, a to će biti na štetu Hamasa', objasnio je.

Smatra da se ništa dobro ne piše palestinskom narodu na tom prostoru. Ogorec je kazao da je Hamas teroristička organizacija koju tako doživljava i svijet te da je pitanje koliko imaju raspoložive vojne snage.

  • +2
Posljedice izraelskih protunapada u Gazi Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

'Oni nemaju vojnu obuku, vojnu tehnologiju i tehniku kakvu ima Izrael', dodao je.

Zapadne zemlje osudile su napad na Izrael dok je većina muslimanskih zemalja stala na stranu Palestine. Kovačević je rekao da Rusija govori o terorističkom napadu na Izrael te da će biti vrlo oprezna po pitanju opredjeljivanja u tom sukobu.

'I Izrael je izrazito oprezan u svom određivanju prema krizi u Ukrajini, djelomično zbog toga što su u velikom broju stanovnici Izraela emigranti iz Rusije te imaju utjecaj na političke prilike u Izraelu', istaknuo je Kovačević.

'Rješenje za palestinski problem je diplomatsko, a to moraju shvatiti i Izrael i arapske zemlje', dodao je.