birači rekli ne

Kraj za bivšu premijerku? Liz Truss poražena na izborima

05.07.2024 u 10:52

Bionic
Reading

Na čelu britanske vlade bila je svega 50 dana, a sudeći prema rezultatima britanskih izbora, došao je kraj njenim velikim političkim ambicijama. Liz Truss, bivša britanska premijerka, teško je poražena u svojoj izbornoj jedinici

Liz Truss izgubila je u bitci za zastupnički mandat u izbornoj jedinici jugozapadnog Norfolka, što je jedan od najvećih gubitaka konzervativaca u katastrofalnoj noći za tu stranku.

Bivša premijerka, čiji turbulentan ali karatak mandat ne čelu britanske vlade, mnogi konzervativci navode i kao jedan od razloga za povijesni poraz u četvrtak, izgubila je mjesto zastupnice za 640 glasova od laburističkog kandidata Terryja Jermyja.

Truss je osvojila većinu od 26.000 glasova na izborima 2019. i nije se očekivalo da će biti pod ozbiljnim pritiskom na ovim izborima. Međutim, aktivisti na terenu rekli su da su je relativno malo vidjeli tijekom kampanje, unatoč činjenici da je bila zastupnica u toj izbornoj jedinici već 14 godina.

Truss nije održala govor nakon proglašenja rezultata, ali u intervjuu za BBC poručila je: 'Mislim da je problem s kojim smo se suočili kao konzervativci to što nismo dovoljno ispunili politička obećanja koju ljudi žele. A to znači održavanje niskih poreza, ali također i smanjenje imigracije – i mislim da je to ključno pitanje ovdje u jugozapadnom Norfolku.'

Liz Truss podnijela ostavku Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Liz Truss bila je ministrica vanjskih poslova u vladi Borisa Johnsona, prije nego što je izabrana za premijerku. Njen mandat, najkraći mandat ijednog britanskog premijera, često je bio meta poruga, a britanski mediji čak su uspoređivali hoće li duže izdržati Truss na mjestu premijerke ili glavica salate prije nego uvene.