promjena vremena

Kreće nestabilna faza: Dijelovima Hrvatske prijete obilni pljuskovi s grmljavinom

16.10.2024 u 09:54

Bionic
Reading

U srijedu se očekuje promjenjivo vrijeme s više oblaka i nešto nižim dnevnim temperaturama. Nakon većinom sunčanog utorka, od srijede nastupa razdoblje promjenjivih vremenskih prilika, uz više oblaka i lagani pad temperature

U srijedu se očekuje promjenjivo vrijeme s više oblaka i nešto nižim dnevnim temperaturama. Nakon većinom sunčanog utorka, od srijede nastupa razdoblje promjenjivih vremenskih prilika, uz više oblaka i lagani pad temperature, piše HRT. Povremena kiša najvjerojatnija je u unutrašnjosti Istre, Dalmacije i Gorske Hrvatske, dok bi u središnjim i istočnim predjelima mogla izostati.

Na Jadranu će također biti nestabilno, posebno u petak i tijekom vikenda, s mogućnošću lokalnih izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Očekuje se jugo, ponegdje jako, a moguće i olujno, dok će na sjeveru Jadrana u subotu zapuhati bura.

Raste vlažnost, pad temperatura

U srijedu i četvrtak, premda promjenjivo, padaline će biti manje. Vlažniji zrak donijet će postupni pad temperature. Oborine će uglavnom izostati u srijedu, no oblaci će se sa zapada povećavati, s vlažnijim zrakom koji dolazi s jugozapada. Ipak, naše područje ostat će pod utjecajem visokog tlaka zraka, čije je središte na sjeveroistoku Europe.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će djelomično sunčano vrijeme uz povremeni umjereni istočni i sjeveroistočni vjetar, te blago nižu dnevnu temperaturu, između 16 i 19 °C. Ujutro će temperatura biti oko 8 °C, s mogućom kratkotrajnom maglom.

U središnjim krajevima očekuje se više oblaka, a sunčana razdoblja bit će učestalija u prvoj polovini dana. Vjetar će biti slab, osim na sjeveru gdje će puhati umjereni istočni i sjeveroistočni vjetar, a dnevna temperatura dosegnut će oko 17 °C.

Na zapadu zemlje će prevladavati oblaci, a u jutarnjim satima po kotlinama je moguća magla. U večernjim satima raste vjerojatnost za mjestimične slabe kiše, osobito u Istri.

Noću će na obali puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, dok će danju prevladavati sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura bit će između 20 i 22 °C, dok će u gorju iznositi od 14 do 17 °C.

U Dalmaciji gotovo ljetne temperature

U Dalmaciji će veći dio dana biti sunčan, uz porast naoblake sa sjevera prema večeri. Noću i ujutro očekuje se slaba do umjerena bura, koja će prijepodne okrenuti na sjeverozapadnjak, dok će uz obalu puhati jugozapadnjak. Danju će biti ugodno toplo, s temperaturama od 22 do 25 °C.

Na krajnjem jugu zemlje temperature će biti slične, a prevladavat će sunčano vrijeme, s povremenom umjerenom naoblakom, osobito u drugom dijelu dana. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, pa će more biti uglavnom malo valovito.

  • +7
Svjetionik Perar na Premanturi okovan velikim valovima Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic/PIXSELL

Nestabilnije vrijeme na vidiku

Nestabilnije vrijeme je na vidiku. U četvrtak će na Jadranu zapuhati jugo, koje će jačati prema vikendu, ponegdje dosežući jaku, a moguće i olujnu snagu. U subotu će na sjeveru Jadrana zapuhati bura. Očekuje se sve više oblaka, uz mjestimičnu kišu, osobito u petak i subotu, kada su mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom.

Na kopnu će također biti promjenjivo, a kiša će najprije padati u unutrašnjosti Dalmacije i Gorske Hrvatske. U središnjim i istočnim dijelovima zemlje kiša bi do kraja tjedna mogla izostati, prognozirala je Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.