sjednica Vlade

Plenković na skup antifašista u Brezovicu šalje novog šefa MUP-a Božinovića

21.06.2017 u 13:12

Bionic
Reading

Budući da je četvrtak neradni dan zbog obilježavanja Dana antifašističke borbe, sjednica Vlade pomaknuta je na srijedu. Prva točka dnevnog reda je nedostatak lijekova za sedmero djece oboljele od neuroblastoma. Resorni ministar Milan Kujundžić kazao je da će odluku donijeti početkom sljedećeg tjedna

Ovo je prva sjednica Vlade na kojoj je Marija Pejčinović Burić u svojstvu ministrice vanjskih i europskih poslova. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom obraćanju čestitao je Pejčinović Burić na povjerenju koje je dobila u Hrvatskom saboru. 'Pokazala je da svojim iskustvom i znanjem može zastupati Hrvatsku', kazao je. Zahvalio je njezinom prethodniku Davoru Stieru na doprinosu koji je dao radu Vlade i izrazio nadu da će i dalje dobro surađivati.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Hrvatska konačno izašla iz procedure prekomjernog deficita. 'Iskazao bih i zahvalnost brojnim vatrogascima i pripadnicima Oružanih snaga na velikoj hrabrosti pri obuzdavanju požara kod Makarske. Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava.'

Kazao je da je odluka Arbitražnog suda oko teritorijalnog spora sa Slovenijom nebitna jer je Hrvatska iz tog procesa izašla. 'Ostajemo otvoreni za bilateralne razgovore. Ovaj proces je bio kontaminiran od slovenske strane', dodao je.

Na sutrašnjoj manifestaciji u Brezovici povodom Dana antifašističke borbe, Vladu će predstavljati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Plenković je progovorio i o prosvjedu taksista u Zagrebu i Splitu. 'Mi smo konstatirali da je prijevoz putem Ubera protivan zakonskim propisima RH. Do sada je provedeno više od 170 inspekcijskih nadzora, izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda, zaplijenjeno je 11 vozila i naplaćeno više od pet milijuna kuna kazni', nabrojao je Plenković.

  • +2
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Prva točka dnevnog reda je jedan akutni problem vezan za zdravstveni sustav; riječ je od sedmero djece oboljele od neuroblastoma. 'Želimo pokazati empatiju i solidarnost kada je riječ o zdravlju djece, pogotovo s tako teškom bolesti', kazao je premijer i riječ dao resornom ministru Milanu Kujundžiću.

'Ovaj problem sa sedmero djece senzibilizirao je cijelu naciju i sve nas i idemo k traženju rješenja, no moramo uvažiti sljedeće činjenice: To je preparat koji povremeno pomaže u ciljanim slučajevima. Osnovali smo povjerenstvo s najboljim ekspertima i oni su, s obzirom na to da je lijek odobren prije tek šest tjedana, s vrlo malim iskustvom u cijeloj Europi, zaključili da im treba još nekoliko dana da bi iznijeli stav. Mi ćemo do početka sljedećeg tjedna imati mišljenje kod koje je djece lijek opravdan uz minimalan rizik', pojasnio je.

Druga točka je prijedlog strategije regionalnog razvoja Hrvatske. 'To je strateški dokument koji se pripremao godinu i pol dana', istaknuo je Plenković.

Treća točka je nacrt konačnog prijedloga Zakona o nasilju u obitelji. Dražen Bošnjaković je istaknuo da je ta problematika bila disperzirana na nekoliko zakona: 'Navedene su mjere zaštite i stavili smo pozornost na nove kategorije: osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom. Procesi moraju biti brzi i učinkoviti i uvećane su prekršajne kazne. Ovaj resor prelazi pod nadležnost Ministarstva pravosuđa. Zakonom se određuje povjerenstvo koje će pratiti stanje i predlagati nove mjere.'