ministar obrane

Krstičević: Sustav domovinske sigurnosti zaživio na najbolji mogući način

25.09.2018 u 16:30

Bionic
Reading

Na sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, na kojoj se u utorak raspravljalo o požarima i nezakonitim migracijama, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je važnost sustava koji je 'zaživio na najbolji mogući način', priopćio je MORH

Sustav domovinske sigurnosti pokazao se najboljim tijekom pomoći stanovništvu u obrani od snježnih padalina i poplava, te u protekloj protupožarnoj sezoni, rekao je Krstičević.

Krstičević je istaknuo važna poboljšanja u pripremi, organizaciji, koordinaciji i spremnosti protupožarnih snaga, što je uvelike doprinjelo uspješnom izvršavanju zadaća svih sudionika.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta OS RH brigadni general Krešo Tuškan izvijestili su o glavnim značajkama i aktivnostima tijekom ovogodišnje protupožarne sezone.

Upoznali su članove Koordinacije i s aktualnim stanjem požarišta na širem području Orebića, te je odmah odlučeno da se na požarište pošalje 50 pripadnika Hrvatske vojske i dva helikoptera i kanader, čim to dopuste vremenski uvjeti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako su ove godine sredstvima EU-a, koja je u vrijednosti od 30 milijuna kuna osigurao MUP, nabavljena nova vatrogasna vozila, ali i dalje treba pronalaziti načine za unaprjeđenje vatrogasnog sustava.

  • +63
Sva lica Damira Krstičevića Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Druga tema sjednice bila je posvećena nezakonitim migracijama, gdje je Božinović naglasio kako su migracije bile ključno pitanje na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove i Europskoga vijeća u lipnju, a ta će tema biti u fokusu cijele Europe, kaže se u priopćenju.

Također je naglašeno kako je Europska komisija odobrila dodatnih 10,4 milijuna eura u okviru Instrumenata za unutarnju sigurnost za tehničko opremanje granice s Bosnom i Hercegovinom, te Crnom Gorom.

Božinović je posebno istaknuo da prosječan hrvatski građanin ne razmišlja o migracijama jer ih zahvaljujući radu institucija ne osjeća kao problem.