stručnjak za sigurnost

Laušić o pokušaju atentata na Trumpa: Vidi se nekoliko propusta osiguranja

14.07.2024 u 15:57

Bionic
Reading

Mate Laušić, stručnjak za sigurnost, gostovao je u TNT-u na N1 televiziji gdje je komentirao pokušaj atentata na predsjedničkog kandidata u SAD-u Donalda Trumpa

Laušić kaže kako nema sumnje da je bilo propusta u osiguranja. “Vidi se da je propust učinjen na nekoliko razina. Od mikro-lokacije, a to je bina s koje je govorio Trump, a i širi parametara, a i sama evakuacija je bila preduga”, rekao je.

“Uvijek je moguće da može doći do sekundarnog napada, a da je primarni samo da uzbuni masu i poremeti sustav osiguranja. Predugo su ga izvlačili, on je dominirao scenom, a trebao je biti poklopljen i za 10-ak sekundi maknut sa bine”, reko je Laušić za N1.

Tvrdi da je protokol bivšeg predsjednika isti kao da obnaša predsjedničku dužnost. “Da je bila stvar o predsjedniku bila bi ista stvar”, napominje.

“Osiguranje treba dobivati signale, a ne ih slati. Tim osiguranja daje samo nadležnim službama informaciju gdje i kada je kretanje štićene osobe, a onda nadležne službe daju ljudima koji osiguravaju mogućnost i model ugroze i osobe koje bi bila prijetnja itd.”, objasnio je Laušić.

“Gledajući samo tu makro-poziciju scene, nije bilo nekih dominantnih točaka, zgrada, nebodera ili lokacija s kojih je prijetnja moguća. Ovaj objekt je jedini bio moguć i to je svakako trebalo biti osigurano”, rekao je.

Naveo je i problem nekooperativnosti štićenih osoba. “Oni umjesto da slušaju savjete, preporuke i zapovjedi, oni dominiraju scenom i izdaju naloge, ali to je posao profesionalaca. I ovdje se vidjelo da je taj prvi tim tjelohranitelja bio na pozornici i sačekali su dolazak tima za potporu i onda su krenuli u evakuaciju koja je trajala 15-ak sekundi”, naveo je Laušić.

  • +9
Pucnjava na Trumpovu skupu Izvor: Profimedia / Autor: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia