APATIJA U BRUXELLESU

Lideri EU-a ignoriraju najvažnije probleme Europe

30.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Susreti europskih lidera u Bruxellesu tijekom vrhunca krize eura znali su rezultirati dogovorima i konkretnim rezultatima. Najnoviji briselski summit je pak podsjetio na to da se od EU-a uvijek može očekivati tromost, s obzirom na to da se izbjeglo poduzeti nešto oko vruće teme emigracije, a i planovi za veću integraciju Unije stavljeni su na čekanje, optužuje Der Spiegel

'Prije susreta u Bruxellesu europski su lideri izjavljivati da će se prihvatiti mnogih teških tema. No kako se dvodnevni summit približavao kraju, postalo je jasno da nije učinjen napredak što se tiče ambicioznih planova za veću fiskalnu i političku integraciju EU-a', konstatira Der Spiegel u tekstu u kojem se napada 'apatija Europske unije' te podsjeća da se ništa nije dogovorilo oko teme useljeništva, za koju se mislilo da će zbog tragedije kod Lampeduse biti u prvom planu.

Na kraju se samo pričalo o tome kako Amerikanci špijuniraju Europljane, no ni u tematici zaštite privatnosti građana i podataka nije učinjen nikakav napredak. Ipak, najveći je problem relativna stabilnost eurozone koju lideri EU-a koriste kao izgovor za to što ne osmišljavaju dugoročna rješenja, a tu je i Europska centralna banka, čije je obećanje da će 'učiniti što god treba' zapravo zaustavilo kaos u eurozoni. Briselski insajderi kažu da su 'planovi za političku i fiskalnu integraciju stavljeni u ladicu' te će biti potrebna 'nova kriza kako bi ih se opet razmatralo'.

'U EU nema političke volje da se pokrene pravosudna, vanjskopolitička i useljenička integracija', konstatirala je stručnjakinja fondacije Carnegie Europe, a ni bankovna unija ne napreduje zadovoljavajućim tempom, s obzirom na to da nisu dogovoreni konkretni mehanizmi njena funkcioniranja. No zato Karel Lannoo iz Centra za europske politike kaže da se summit iskoristio za 'međusobno čestitanje' zbog uspostavljanja bankovne unije čija je budućnost neizvjesna, kao i mehanizmi funkcioniranja.

'Lideri EU-a donijeli su odluku da će do kraja godine njihovi ministri financija donijeti odluku oko mehanizama bankovne unije', kaže Zsolt Darvas iz briselskog think-tanka Breugel. Briselski analitičari upozoravaju da kriza eura nije gotova iako više nije toliko prisutna kao medijska tema, a jedino o čemu se zapravo pričalo američko je špijuniranje Europljana. Na fiskalnu uniju, useljeničke tragedije, bankovne mehanizme, pravosudnu suradnju i brojne druge teme ovaj put se na summitu 28 premijera u Bruxellesu manje-više zaboravilo.