traže pravdu

Liječnici u Indiji u velikom štrajku: Brutalno su silovali i ubili njihovu kolegicu

17.08.2024 u 12:38

Bionic
Reading

Bolnice širom Indije u subotu su odbijale primiti pacijente osim u hitnim slučajevima zbog 24-satnog štrajka zdravstvenih radnika u znak prosvjeda protiv brutalnog silovanja i ubojstva liječnice u istočnom gradu Kolkati.

Nema podataka o odazivu ali se očekuje da će se više od milijun liječnika pridružiti štrajku, što će paralizirati medicinske usluge u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

U Kolkati su tisuće ljudi bdjele uz svijeće do ranih jutarnjih sati u subotu.

Bolnice su priopćile da su zaposlenici medicinskih fakulteta angažirani u hitnim slučajevima.

Vlada je u priopćenju objavljenom u subotu nakon sastanka s predstavnicima liječničkih udruga pozvala liječnike da se vrate na posao.

Tjedan dana ranije, 31-godišnja liječnica silovana je i ubijena u prostorijama medicinske poliklinike i fakulteta u Kolkati, gdje je bila zaposlena, što je izazvalo prosvjede liječnika diljem zemlje, a vukle su se paralele s ozloglašenim grupnim silovanjem i ubojstvom 23-godišnje studentice u autobusu u New Delhiju 2012..

Sanjeev Singh Yadav, predstavnik Indijske liječničke udruge (IMA) u južnoj saveznoj državi Telangana rekao je za Reuters da je 90 posto liječnika uključeno u štrajk.

Ispred Medicinskog fakulteta RG Kar, gdje se incident dogodio, bila je primijećena povećana policijska prisutnost dok su prostorije bolnice napuštene, izvještava novinska agencija ANI.

Mamata Banerjee, premijerka Zapadnog Bengala, koji uključuje Kolkatu, podržala je prosvjede diljem države, zahtijevajući ubrzanje istrage i strogu kaznu za počinitelje.

Veći broj privatnih klinika i dijagnostičkih centara u Kolkati također ne radi.

Dr. Sandip Saha, privatni pedijatar u gradu, izjavio je za Reuters da neće primati pacijente osim u hitnim slučajevima.

Bolnice u Lucknowu u Uttar Pradeshu, Ahmedabadu u Gujaratu, Guwahatiju u Assamu, Chennaiju u Tamil Naduu i drugim gradovima pridružile su se štrajku koji je jedan od najvećih u štrajkova medicinara u posljednje vrijeme.

  • +11
Prosvjedi u Indiji Izvor: Profimedia / Autor: R.Satish BABU / AFP / Profimedia

"Stroga kazna"

Pacijenti su čekali u redovima ispred bolnica.

"Potrošio sam 500 rupija (5,5 eura) na putovanje do ovdje. Imam paralizu i osjećam žarenje u stopalima, glavi i drugim dijelovima tijela“, izjavio je lokalnoj televiziji pacijent u bolnici SCB Medical College u gradu Cuttacku u Odishi.

"Nismo bili informirani o štrajku. Što možemo učiniti? Moramo se vratiti kući", dodao je.

Raghunath Sahu, 45, koji je čekao u redu u istoj bolnici, rekao je za Reuters da je dnevna kvota pacijenata koje liječnici primaju završila prije podneva.

"Doveo sam svoju bolesnu baku. Nisu je pregledali danas. Morat ću čekati još jedan dan i pokušati ponovno," rekao je Sahu dok se udaljavao iz reda.

Indijski Središnji istražni ured (CBI), agencija koja istražuje slučaj silovanja i ubojstva, ispituje nekoliko studenata kako bi utvrdila okolnosti zločina, prema izvoru iz policije u Kolkati.

CBI je također ispitivao ravnatelja bolnice u petak, rekao je izvor.

Ispitivanje se nastavilo u subotu, izvijestile su lokalne televizije.

CBI je pritvorio jednog osumnjičenika.

Indijska vlada uvela je opsežne promjene u kaznenopravnom sustavu, uključujući strože kazne, nakon grupnog silovanja u Delhiju.

No, aktivisti tvrde da se malo toga promijenilo.

Zbog neuspjeha strožih zakona da suzbiju sve veći val nasilja nad žena, došlo je do prosvjed liječnika i ženskih udruga.

"Žene su većina u našoj profesiji u ovoj zemlji. Više puta smo tražili sigurnost za njih", rekao je predsjednik IMA-e R. V. Asokan za Reuters u petak.

IMA je pozvala na dodatne pravne mjere za bolju zaštitu zdravstvenih radnika od nasilja i brzu istragu "barbarskog" zločina u Kolkati.