KRPANJE PRORAČUNSKE RUPE

Linić uzima dio prihoda fakulteta!

24.02.2014 u 16:20

Bionic
Reading

Iako pregovori o proračunu još traju, gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog', ministar financija Slavko Linić potvrdio je da fakulteti ostaju bez dijela svojih prihoda - procijenjenih na milijardu i 600 milijuna kuna

'U ovom trenutku nam je želja da prihodima umanjimo negativan efekt, jer svako smanjivanje rashodovne strane je opet negativan efekt na gospodarski rast. I to je nešto što, moram reći, u ovom trenutku, kad imate razumijevanje i kod Komisije, i kod MMF-a, to je razlog da moramo posegnuti za povlačenjem dijela dividendi iz trgovačkih društava, ali i odstupiti od toga da su dosada pravo na vlastite prihode, da ih ne unesu u proračun, imale - samo ustanove u obrazovanju', zaključio je Linić.

Na predstavljanju novog programa mobilnosti EU Erasmus +, ministar obrazovanja Željko Jovanović ne vidi ništa sporno u Linićevoj najavi. Tvrdi - nema otimanja prihoda fakultetima.

Zarada se neće uzeti, nego će se vlastiti prihodi sveučilišta provući kroz proračun i bit će vidljiviji, koliko prihoda ostvaruju, da osiguramo da značajan dio prihoda bude usmjeren za povećanje kvalitete nastave, studentskog standarda i zapošljavanja, a ne bildanje plaća profesora, rekao je Jovanović.

'Ako fakulteti ostanu bez novca kojim i tako financiraju dvije trećine svojih obveza, nema nam budućnosti', uvjerena je, s druge strane, prorektorica Zagrebačkog sveučilišta.

'Naše VSS ustanove više ne bi bile konkurentne kvalitetom ni opremom, treba dobro odvagnuti, takav se projekt teško može provesti, a da ima pozitivne učinke, učinci će biti katastrofalni!', rekla je Blaženka Divjak, prorektorica za studente i studije.