PO IZBORU TRIPADVISORA

Ljepota koja oduzima dah: Ovo je deset najboljih plaža u 2024.

30.09.2024 u 15:14

Bionic
Reading

Platforma za strastvene putnike TripAdvisor i ove je godine izbrojila odlične ocjene, zaokružila recenzije i proglasila najbolje plaže na svijetu, a na ovih deset lokacija nalaze se one koje oduzimaju dah i onima koji nisu ljubitelji mora i kupanja

10. Playa de Varadero

Također poznata kao Playa Azul (Plava plaža) zbog očaravajuće plave boje mora, koje je zapljuskuje toplom vodom cijele godine, Varadero je jedna od najpoznatijih plaža na Kubi. Smještena u pokrajini Matanzas, udaljena je samo dva sata zapadno od Havane, a gotovo bijeli pijesak proteže se u Karipsko more na tankom kopnenom poluotoku u dužini od nevjerojatnih 20 kilometara.

Ugodne temperature cijele godine ovu plažu čine savršenim odredištem u bilo koje doba pa je jedna od glavnih atrakcija Kube. Iako jako popularna među posjetiteljima, Varadero ima mirnije dijelove u koje mogu pobjeći oni kojima gužva nije draga.

Omiljeno odredište Ala Caponea

Netaknuti svijetli pijesak većim je dijelom obrubljen palmama koje daju sjenu, a zanimljivo je da je Playa de Varadero bila odredište američkog jet-seta, uključujući Ala Caponea, koji se ondje rado odmarao prije Kubanske revolucije.

9. Siesta Key

Siesta Key je barijerni otok na jugozapadnoj obali američke savezne države Floride, smješten između Roberts Baya i Meksičkog zaljeva. U skladu sa svojim imenom, Siesta Key je mjesto za opuštajući bijeg na otok, dug skoro 13 kilometara, a može se pohvaliti zadivljujućim plažama od kvarcnog pijeska i nizom mogućnosti rekreacije na otvorenom, od ribolova do parasailinga.

Siesta Key nalazi se na drugom mjestu popisa najboljih plaža u SAD-u, a njen gotovo stopostotni kvarcno-kristalni pijesak, nazvan najfinijim i najbjeljim na svijetu, nikada se ne zagrijava pod suncem obale Meksičkog zaljeva.

8. Eagle Beach

Eagle Beach nalazi se na zapadnoj obali između dva karipska naselja, Oranjestada i Norda, na atraktivnoj Arubi, poznatoj po brojnim odmaralištima. Ova pješčana plaža najšira je na otoku te je proglašena jednom od najboljih na svijetu.

Osim mekog bijelog pijeska, Eagle Beach nudi prekrasan pogled na karipski ocean, sjenovita područja i razne sportove na vodi te je ključno odredište za dva najviše fotografirana i najpoznatija stabla Arube, čija je silueta njen zaštitni znak. Ova su stabla imala glavnu ulogu u raznim reklamnim kampanjama otoka.

7. Plaža Manly

Manly je australska plaža poznata po prvom svjetskom natjecanju u surfanju 1964. Stoga je logično da je popularno odredište za ljubitelje surfanja i onih koji bi htjeli naučiti obuzdati divlje valove Tasmanovog mora na dasci. Smještena je nedaleko od Sydneyja, a svojom šetnicom obrubljenom gustim borovima ostavlja bez riječi.

Duga je tri kilometra i predstavlja ulazak u sjeverni lanac kupališta koja nude niz oceanskih plaža, obalnih kamenih bazena, 36 kilometara obalne šetnice, pet vodenih rezervata prepunih morskog života, nacionalni rezervat za surfanje u Narrabeenu i još mnogo toga.

6. Anse Lazio

Anse Lazio je plaža smještena na sjeverozapadu otoka Praslin na Sejšelima te je Lonely Planet smatra najboljom na tom otoku i jednom od najboljih u arhipelagu. Nevjerojatna mješavina tirkizne vode, zlatnog pijeska, visokih palmi i kamenih formacija čine je jednom od najljepših na svijetu, savršenom za fotografije, sunčanje, kupanje i ronjenje.

No voda brzo postaje duboka pa su spasioci uvijek negdje u blizini, a zanimljiv je i bar Honesty Bar, u kojem nema zaposlenih konobara, već gosti poslužuju sami sebe, a zatim plate ono što su uzeli.

5. Grace Bay

Plaža na sjeveroistočnoj obali otoka Providenciales, dijela otočja Turks & Caicos, čiji je zaštitni znak, smatra se jednim od najljepših mjesta za odmor, a dobitnica je mnogih nagrada i priznanja.

Dobila ime po supruzi načelnika avanturističkog duha

Plaža Grace Bay dobila je ime po Grace Jane Hutchings, ženi Hugha Houstona Hutchingsa, načelnika Turksa i Caicosa, u čiju se čast danas spravljaju likeri.

Veliki barijerni greben koji joj dodatno daje šarm nalazi se 1,6 kilometara od obale i štiti Grace Bay od oceanskih valova Atlantika, što pomaže da voda uz nju bude mirna i sigurna. Otočni lanac britanskog prekomorskog teritorija sastoji se od 40 nizinskih koraljnih otoka (Providenciales je najnaseljeniji), pa ne čudi da su među najbolje ocijenjenim karipskim odredištima za odmor.

4. Kāʻanapali

Smještena na zapadnoj obali otoka Maui, proteže se na oko pet kilometara između povijesnog grada Lahaina i poznatog ljetovališta Kapalua. Kā'anapali na havajskom znači 'kotrljajuće litice', a jednom je proglašena i najboljom plažom u SAD-u.

Glavno utočište poznate kraljevske obitelji

Kā'anapali je nekadašnje utočište kraljevske obitelji Maui, kamo je obitelj izvorno dolazila surfati, veslati i igrati tradicionalne havajske igre, a sada je popularno mjesto za bijeg u cijelom svijetu.

Jedna od najpoznatijih atrakcija Kāʻanapalija svakodnevno je skakanje s najsjevernijih litica, poznatih kao Puʻu Kekaʻa ili Crna stijena. Osim toga, plaža je centar za vodene sportove, uključujući surfanje, ronjenje, ronjenje, jet-ski, parasailing, promatranje kitova i još mnogo toga.

3. La Concha

Spektakularna i veličanstvena! Samo su neki od pridjeva kojima posjetitelji opisuju ovu plažu koja osim zanimljive prošlosti nudi kristalno čisto more, a prepoznatljivog je duguljastog oblika koji nalikuje na školjku.

Omiljeno kupalište španjolske kraljice

La Concha je postala popularna 1845. godine, kada je Isabel II. prema uputi liječnika zbog kožnih problema došla na kupanje. Nakon kraljice pristigao je i ostatak dvora i aristokrata iz visokog društva, a dobila je nadimak Biser Kantabrijskog mora i reputaciju jedne od najljepših urbanih plaža na svijetu.

Nalazi se u centru španjolskog lučkog gradića San Sebastiana i dio je zaljeva La Concha, po kojem je i dobila ime, a proteže se na 1300 metara. Osim u zlatnom pijesku, na njoj možete uživati u raznolikim pomorskim aktivnostima i brojnim sportovima, poput surfanja, jedrenja na dasci, odbojke ili nogometa na pijesku.

2. Spiaggia dei Conigli

Nalazi se u jugozapadnom dijelu Lampeduse, dugačka je trideset metara i čitavom dužinom okružena netaknutom prirodom. Kupanje u tirkiznom moru kupačima pruža lijep pogled na zeleni pučinski otok. 'Zečja plaža', kako joj glasi prijevod, svoju ljepotu zadržala je zahvaljujući zaštićenom statusu središnjeg dijela prirodnog rezervata tog otoka. Iako je službeno dio Italije, Lampedusa je mnogo bliže afričkom kopnu nego Siciliji. Dio je pokrajine Agrigento na Siciliji, a obala Tunisa udaljena je samo 130 kilometara.

Spiaggia dei Conigli jedno je od rijetkih mjesta u Italiji u kojem glavata želva polaže jaja, a ulaz na nju strogo je zabranjen noću, tijekom vrhunca sezone gniježđenja. Osim kornjače karakteristične za Jadran i Sredozemlje, zbog svoje male širine i prisutnosti hidrogeološki rizičnih područja, Spiaggia dei Conigli može primiti ograničen broj ljudi pa se radi zaštite okoliša i samog iskustva korištenja plaže u vrijeme ljetne sezone od lipnja do listopada pristup odvija ograničeno, u dvije smjene. Mjesta je moguće rezervirati online.

1. Praia da Falésia

Fado nije jedina značajka romantičnog i zanosnog Portugala, već i Praia da Falésia. Pobjednica po ljepoti i broj jedan na ovoj listi prevodi se kao plaža klifova, a smještena je u jednoj od najljepših portugalskih regija i glavnih turističkih odredišta Europe, Algarveu, i to između regija Vilamoure i Albufeire.

Praia da Falésia proteže se šest kilometara, a dio prema regiji Albufeiri obogaćen je crveno-narančastim pješčanim liticama sa zanosnim zelenim borovima na vrhu te prekrasnim ružičastim i bijelim ljiljanima na dnu. Nalazi se na 12. mjestu kao jedina portugalska plaža s popisa 25 najboljih na svijetu, na trećem je mjestu po ljepoti u Europi prema izboru TripAdvisora ​​za putnike 2018. godine te, naravno, broj jedan u Portugalu.