prijevremeni izbori

Ljevica i centristi natežu se oko sastavljanja francuske vlade

10.07.2024 u 11:59

Bionic
Reading

Čelnici ljevičarskog bloka Nove narodne fronte (NFP), koji je u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora u nedjelju izbio na čelo, i drugi po broju glasova centristi, u srijedu nastavljaju borbu oko sastavljanja održive vlade

Neočekivani ishod prijevremenih izbora, na kojima je skup ljevičarskih stranaka okupljenih u NFP-u, udružen s centristima predsjednika Emmanuela Macrona, profitirao od francuskog izbornog sustava i dobio veliku potporu, ali ne i apsolutnu većinu, gurnuo je zemlju u političku nesigurnost, bez jasno vidljivog puta kako sastaviti vladu.

NFP, koji čine radikalna ljevica Nepokorena Francuska, komunisti, socijalisti i Zeleni, i Macronov centristički blok Zajedno pokušavaju svaki za sebe privući zastupnike suprotstavljenih tabora na svoju stranu.

"Mislim da postoji alternativa NFP-u", smatra Aurore Berge, zastupnica iz Macronove liberalne stranke Renesansa.

"Mislim da Francuzi ne žele provedbu NFP-ove platforme, mislim da ne žele povećanje poreza. Mi smo jedini koji možemo proširiti svoju bazu", rekla je Berge za France 2 TV, dodajući da bi se kao opcija mogli pokazati konzervativni Republikanci.

Kako javlja Reuters pozivajući se na političke izvore, telefoni ne prestaju zvoniti dok centristi mahnito nastoje pridobiti zastupnike iz lijevog centra kako bi stvorili temelj za novu vladu.

U međuvremenu, čelnici ljevice ističu da bi oni trebali voditi vladu, no razne stranke koje čine NFP tek se trebaju složiti oko premijerske pozicije i sastava vlade.

Bilo bi uobičajeno da predsjednik Macron pozove najveću parlamentarnu grupaciju da sastavi vladu, no ustav ga na to ne primorava.

Opcije uključuju široku koaliciju s manjinskom vladom koja bi donosila zakone u parlamentu od slučaja do slučaja, s ad hoc dogovorima.

Ljevičarski čelnik Francois Ruffin je za Le Monde rekao da Macron "mora dozvoliti ljevici da vlada".

Macron, čiji mandat završava 2027., teško da će ponovo predvoditi politike zemlje, nakon što ga je na europskim izborima potukla krajnja desnica Nacionalno okupljanje (RN), a ljevica na parlamentarnim izborima.

Carole Delga, iz Socijalističke stranke, tvrdi da ljevica ne može vladati sama i da mora pružiti ruku ostalima, ali na temelju NFP-ovog programa poreza i potrošnje.

Manuel Bompard iz radikalne ljevice smatra da bi NFP trebao sastaviti vladu jer ima najveći broj zastupnika u Narodnoj skupštini. "Na tome i radimo", rekao je Bompard.

Rejting agencije odaslale su upozorenja vezana uz francuske javne financije zbog čega situaciju pomno prate financijska tržišta, Europska komisija i njezini partneri u eurozoni.