vezani let

Lufthansa dobila rekordnu kaznu: Odbili su ukrcati 128 ortodoksnih židova u avion

16.10.2024 u 13:19

Bionic
Reading

Grupi od 128 putnika odbijen je ukrcaj na let u Frankfurtu 2022. godine nakon što su iz New Yorka letjeli za Njemačku

Njemački zračni prijevoznik Lufthansa kažnjen je s rekordna četiri milijuna dolara, odnosno 3,6 milijuna eura, zbog postupanja prema grupi židovskih putnika koji su se pokušali ukrcati na let 2022. u Frankfurtu. Riječ je o najvećoj kazni koja je izrečena zračnom prijevozniku zbog kršenja građanskih prava.

Američko ministarstvo prometa priopćilo je da je cijela skupina od 128 putnika 'nosila prepoznatljivu odjeću, kakvu obično nose ortodoksni židovski muškarci'. Putnici, koji nisu svi putovali zajedno, rekli su istražiteljima da ih je Lufthansa pogrešno tretirala kao da su grupa prije nego što je svima uskratila ukrcaj na temelju navodnog lošeg ponašanja nekih od njih. Članovi posade Lufthanse rekli su da putnici nisu poslušali njihove upute prema kojima su trebali nositi maske za lice te se ne okupljati u prolazima ili blizu izlaza za slučaj opasnosti.

Njihovo navodno loše ponašanje rezultiralo je uskraćivanjem ukrcaja na vezani let. Ministarstvo prometa tvrdilo je da nije moglo pronaći dokaze o nedoličnom ponašanju, dodajući da članovi posade Lufthanse nisu uspjeli identificirati pojedinačne putnike koji nisu slijedili pravila. Članovi posade rekli su da je to zbog velikog broja prekršaja i zato što su mnogi putnici zamijenili mjesta.

U to su vrijeme njemački mediji izvijestili da su neki putnici na letu odbili nositi maske za lice, a osoblje Lufthanse tada je blokiralo sve one koji su bili vidljivo identificirani kao židovi na njihovom vezanom letu. Prema priopćenju koje je Lufthansa objavila 2022. godine, zrakoplovni se prijevoznik ispričao za incident i postigao neobjavljenu nagodbu s većinom putnika. Lufthansa je dobila kredit od dva milijuna dolara za kompenzaciju koju je dala putnicima, prepolovivši tako kaznu. Zrakoplovna kompanija nije odgovorila na upit Euronewsa o ovoj temi.