jasan stav

Macron: Treba prestati sustavno odgađati dvodržavno rješenje Izraela i Palestine

29.05.2024 u 21:00

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu da bi trebalo prekinuti "sustavno odgađanje" provedbe dvodržavnog rješenja za Izrael i Palestinu.

"Macron je potvrdio predanost Francuske radu, sa svojim europskim i arapskim partnerima, na zajedničkoj viziji mira koja nudi jamstva sigurnosti Palestincima i Izraelcima", izvijestila je Elizejska palača u priopćenju nakon telefonskog razgovora između francuskog predsjednika i njegovog palestinskog kolege Mahmuda Abasa.

Ovaj bi proces trebao uključivati ​​"perspektivu priznavanja palestinske države s praktičnom strukturom", stoji u priopćenju.

Macron je istaknuo potrebu za reformom i jačanjem palestinskih vlasti kako bi mogle izvršavati svoje odgovornosti na palestinskim teritorijima, uključujući Pojas Gaze, za dobrobit palestinskog naroda, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Ponovno je osudio nedavni izraelski napad u Rafahu u kojem je, prema lokalnim vlastima, ubijeno 45 ljudi.

Razgovor francuskog i palestinskog predsjednika uslijedio je nakon što su u utorak Norveška, Španjolska i Irska službeno priznale Palestinu.

Macron je u utorak također izrazio naklonost francuskom priznanju Palestine, ali dodajući da bi se to trebalo dogoditi u pravo vrijeme.