zbog udara valova

Nova nevolja za Gazu: raspao se američki plutajući mol za transport pomoći

28.05.2024 u 21:19

Bionic
Reading

Privremeni mol koji je izgradila američka vojska za transport pomoći u Gazu raspao se u nedjelju zbog udara valova, prenosi CNN informaciju dobivenu od četvorice američkih dužnosnika

Dio mola, koji se sastoji od uskog nasipa za prijevoz pomoći u Gazu i šireg parkirališta (teglenice) za ispuštanje zaliha koje se prevoze brodom, prekinut je u nedjelju, rekli su dužnosnici. Parkiralište će morati biti ponovno povezano s nasipom prije nego što se mol može ponovno koristiti, a kada će se tome moći pristupiti ovisit će o vremenskim prilikama, piše CNN.

Kako je tportal već pisao, SAD već dugo koristi privremeni mol Joint Logistics Over the Shore (JLOTS) za iskrcavanje trupa i opreme u područjima gdje nemaju pristup fiksnom pristaništu. Projekt ima dvije komponente, plutajuću teglenicu na moru koja je prva točka dolaska za dostavu pomoći i nasip od 550 metara usidren za obalu. Pomoć se skuplja i pregledava na Cipru, u nazočnosti izraelskih dužnosnika, tako da ne zahtijeva dodatne provjere po dolasku, a zatim odlazi teretnim brodom.

Kada stigne nakon putovanja od oko 15 sati, pomoć se iskrcava na plutajući mol, a zatim utovaruje u kamione koje voze humanitarni radnici koji se ukrcavaju na manje čamce američke vojske kako bi ih prevezli do obale Gaze. Kada operacija dosegne puni kapacitet, očekuje se da će 150 kamiona ulaziti u Gazu dnevno. Međunarodne organizacije za pomoć kažu da je potrebno najmanje 500 kamiona svaki dan.

Privremeni mol Trident za pomoć Gazi Izvor: Profimedia / Autor: U.S. Central Command Public Affa / AFP / Profimedia

Napori na ponovnom sastavljanju nasipa i njegovom ponovnom povezivanju s parkiralištem nastavit će se kada uvjeti na moru dopuste, rekli su dužnosnici. Mol, koji je koštao 320 milijuna dolara, počeo je s radom 17. svibnja, tjedan dana kasnije, 24. svibnja, isporuka je prekinuta zbog nevremena i velikih valova, a dva dana kasnije jedan dio mola se odvojio od ostatka. Nije jasno kada će se isporuke humanitarne pomoći moći nastaviti.

Kako je CNN prije izvijestio, privremeni mol se može koristiti samo pri valovima od najviše jednog metra i uz vjetar slabiji od 25 km/h. U četvrtak je viceadmiral Brad Cooper, zamjenik zapovjednika Središnjeg zapovjedništva SAD-a, rekao da je 820 tona pomoći isporučeno kroz mol do plaže u Gaze, gdje su Ujedinjeni narodi bili odgovorni za njenu distribuciju palestinskom stanovništvu. Drugi američki dužnosnik također je rekao da na Cipru postoje 'tisuće i tisuće tona pomoći' koje čekaju da budu isporučene pomorskim koridorom. Te pošiljke su sad zaustavljene jer privremeni mol nije u funkciji.