SVAĐA među europskim pučanima

'Mađari, napustite sami Europsku uniju, ionako ste već izašli!'

06.04.2017 u 22:44

Bionic
Reading

Iznenadna odluka mađarske vlade da promijeni zakon o visokom obrazovanju kako bi se onemogućio rad Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU), jedne od najuglednijih akademskih institucija Europe koju je osnovao u Budimpešti George Soros, izazvala je veliku svađu unutar Europske pučke stranke, čija je članica i stranka Fidesz Viktora Orbana

Mađarski premijer Viktor Orban već godinama se bori protiv nevladinih udruga u toj državi, a česta meta mu je i milijarder i filantrop George Soros, čija fondacija Otvoreno društvo financira niz nevladinih udruga u Europi. Soros je i osnivač poznatog Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) u Budimpešti koje je ovih dana došlo na udar mađarske vlade koja je promjenama zakona odlučila onemogućiti njegov rad. Zastupnici Fidesza u mađarskom parlamentu prije izglasavanja nove verzije zakona izjavili su kako je riječ o borbi za suverenost te Sorosa proglasili neprijateljem Mađarske.

Takva odluka Orbanove vlade izazvala je niz protesta, od američkog veleposlanstva u Budimpešti preko pisma potpore CEU-u koje je potpisalo i 17 nobelovaca pa do prosvjeda studenata. Zakon je glasno i javno kritizirao i europski povjerenik Tibor Navracsics, inače član Fidesza, koji je CEU branio kao 'jednu od najvažnijih ustanova visokog obrazovanja u Europi', ali ništa nije moglo zaustaviti Fidesz u namjeri da iz zemlje izbaci jedno od najuglednijih europskih sveučilišta.

Sukob oko CEU-a prelio se i u redove Europske pučke stranke (EPP), čiji je Fidesz još uvijek član. Lider EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber na Twitteru je objavio da će 'EPP braniti slobodu misli, istraživanja i govora pod svaku cijenu' te je pozvao Europsku komisiju da provjeri je li mađarski zakon u skladu s pravilima Europske unije.

No još žešće je bilo na mailing listi zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu. Članovi iz Orbanove stranke CEU su usporedili sa 'Životinjskom farmom' Georgea Orwella te kolege iz EPP-a optužili da su 'vođeni Sorosevom propagandom', javlja portal Politico. To je izazvalo burne reakcije mnogih zastupnika EPP-a, a neki su zatražili i da se Fidesz izbaci iz Europske pučke stranke, a Mađarska iz Europske unije.

Najoštriji je bio zastupnik EPP-a iz Luksemburga Frank Engel, koji je objašnjenje koje su ponudili mađarski kolege nazvao 'sranjem' i poručio im da 'svi znaju što se događa u Mađarskoj i zašto'. Dodao je i da bi Fidesz trebao 'na svoju ruku napustiti EPP', kao i Mađarska EU, jer 'su ionako već praktično i činjenično izašli'.

Nije poznato jesu li se hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu koji su članovi frakcije EPP-a očitovali o odluci Mađarske da ukine CEU.