sabor

Makar: Danom crvenih haljina podići svijesti o moždanom udaru kod žena

07.02.2020 u 15:43

Bionic
Reading

Saborska zastupnica HNS-a Božica Makar podsjetila je u petak u Hrvatskom saboru kako se ovih dana obilježava Dan crvenih haljina kojem je cilj podići svijest o problemu srčanih bolesti i moždanog udara kod žena te ih potaknuti da skrbe o svome zdravlju

'Više žena obolijeva od srčanih bolesti i moždanog udara od muškaraca, a moždani udar drugi je po učestalosti uzročnika smrti kod žena i muškaraca. Taj se zdravstveni problem kod žena često podcjenjuje, a svake godine umire tri puta više žena od moždanog udara nego od karcinoma dojke', istaknula je Makar tijekom stanke za slobodni govor.

Dodala je i kako se većina bolesti može spriječiti zdravim životnim navikama.

Dan crvene haljine u Hrvatskoj obilježava se već drugu godinu, u organizaciji Hrvatskog neurološkog društva, prvog petka u veljači, a uz 50 zemalja svijeta, a potaknulo ga je Američko kardiološko društvo 2004. godine u svrhu promicanja važnosti borbe protiv bolesti srca i moždanog udara.

Bulj upozorava na propast ribogojilišta na rijeci Rudi

Miro Bulj (Most) upozorio je na problem propasti ribogojilišta na rijeci Rudi koje je 'zbog lošeg upravljanja po poznatom hrvatskom obrascu privatizacija-dugovi-stečaj uništavano i pretvoreno u komunalni otpad'.

Ribogojilište s 240 bazena i kapacitetom od 800 tona ribe zbog nestručnog vodstva zatvoreno je prije dvije godine napustio ga je privatni vlasnik iz Ogulina, a na to ne reagira ni Vlada ni resorno Ministarstvo poljoprivrede, upozorio je Bulj.

Branko Hrg (Klub HDS, HSLS, HDSSB) upozorio je na, kako je rekao, grubo nepoštivanje zakona budući u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Križevci budući da nisu imenovani zapovjednik ni zamjenik JVP-a, a odnedavno nema ni predsjednika Upravnog vijeća. Sa svime je upoznata vatrogasna inspekcija koja je dopustila da JVP još tri mjeseca radi protuzakonito, tvrdi Hrg i poziva na poštivanje zakona.

Hrvatski sabor završio je ovotjedno zasjedanje, a s radom nastavlja u srijedu 12. veljače.