većinski izborni sustav

Manje stranke u Britaniji osvojile 40 posto glasova, no samo 18 posto mandata

05.07.2024 u 12:26

Bionic
Reading

Britanski centristički Liberalni demokrati, desničarska Reformska stranka UK, Zeleni i druge manje stranke sveukupno su osvojile više od 40 posto glasova na izborima u četvrtak, no zbog većinskog izbornog sustava, osvojile su tek 18 posto mjesta u parlamentu

Laburistička stranka će formirati novu vladu nakon što je osvojila 63 posto zastupničkih mjesta s 34 posto osvojenih glasova, prema gotovo konačnim rezultatima, čime je i više no udvostručila svoj broj mandata s manje glasova u usporedbi s prošlim izborima 2019.

Vođi laburista Keiru Starmeru put do Downing Streeta olakšali su birači konzervativaca, koji su nezadovoljni vladom Rishija Sunaka glasali za centrističke Liberalne demokrate ili desničarske populiste.

Laburisti su također izgubili dio svoje podrške koja je otišla Zelenima i nezavisnim kandidatima zbog pitanja poput rata u Gazi.

Reformska stranka UK, stranka koju vodi Nigel Farage, osvojila je više od četiri milijuna glasova, no tek četiri mandata.

Farageova stranka je konzervativce izgurala na treće ili niže mjesto u izbornim jedinicama gdje su pobijedili laburisti, a naročito u onima koje su glasale za izlazak Velike Britanije iz Europske unije na referendum 2016.

Farage, koji je osvojio svoj prvi mandat u britanskom parlamentu, rekao je da je većinski izborni sustav "veoma zahtjevan problem za manje stranke".

Kazao je da će tijekom narednih nekoliko godina izgraditi nacionalni pokret i da se "nada da će biti dovoljno velik da predstavlja primjeren izazov na općim izborima 2029.".

Liberalni demokrati su 3,49 milijuna glasova, manje od Reformske stranke UK, pretočili u rekordan 71 mandat usredotočivši se na ona područja gdje su već bili glavna oporba konzervativcima, uglavnom na jugu Engleske.

Zeleni, koji su dosad imali tek jedan mandat u parlamentu, dobili su 1,9 milijuna glasova, a koristeći sličnu strategiju poput Liberalnih demokrata, osvojili su četiri zastupnička mjesta.