FRKA ZBOG SLUČAJNIH SNIMKI

Medvedjev u sukobu s Putinovim 'silovikima'

12.12.2012 u 09:40

Bionic
Reading

Dok svjetski mediji u bjesomučnoj potrazi za senzacijama prenose poput pokvarenog telefona to da je ruski premijer svijetu objavio postojanje vanzemaljaca (iako se radilo o slučajno snimljenoj šali), ruska glasila bave se drugim, mnogo ozbiljnijim izjavama Dmitrija Medvedjeva koje su istom 'slučajnošću' snimljene u TV studiju. Ruski premijer kritizirao je dužnosnike Istražnog komiteta pri Državnom odvjetništvu i pritom ih nazvao 'jarcima'

Učinio je to nakon prošlotjednog intervjua za pet ruskih TV kanala. Pogrdne riječi na račun djelatnika Istražnog komiteta izrekao je netom nakon završetka emisije, komentirajući s novinarom NTV-a Aleksejem Pivovarovom način na koji su istražitelji nedavno upali u stan dokumentarista Pavela Kostomarova, osumnjičenog za organizaciju nemira na prosvjedima protiv predsjednika Vladimira Putina. Medvedjev je čak savjetovao Kostomarovu da se žali na postupanje istražitelja. Snimka razgovora završila je na internetu i izazvala reakcije slične objavljivanju Wikileaksovih dokumenata.

'Vrlo je čudno bilo čuti komentare koji ne samo da vrijeđaju inspektore Istražnog komiteta Rusije, nego i podrivaju autoritet svih organa zakona u zemlji', poručili su Medvedjevu iz prozvanog ureda. Inače sukobi unutar ruskog režima vrlo rijetko izlaze u javnost.

Šef Istražnog komiteta je Aleksandr Bastirkin, Putinov kolega s Lenjingradskog sveučilišta. Istražni komitet smatra se jednim od glavnih instrumenata koje Putin kao predsjednik ima na raspolaganju za postizanje ravnoteže između vladajućih klanova koji se natječu za utjecaj u ruskoj politici i biznisu. Medvedjeva se također ubraja u Putinov 'peterburški klan', ali bivši predsjednik navodno ne uživa naklonost tzv. silovika, pripadnika režima koji potječu iz vojnih, policijskih i obavještajnih struktura.

Prema nekim interpretacijama, Medvedjev je nezadovoljan progonom svog smijenjenog ministra obrane Anatolija Serdjukova koji se godinama isticao provodeći osjetljivu reformu vojske i drastično smanjujući oficirski kadar. No Serdjukov je morao odstupiti jesenas nakon skandala s malverzacijama oko tvrtke Oboronservis. Navodno mu još uvijek prijeti kazneni progon.

Inače, prema podacima Levada centra, Medvedjev je suočen s alarmantnim padom popularnosti. Početkom godine podržavalo ga je oko 28 posto ispitanika, a sada mu je podrška na 20 posto, što otvara spekulacije da bi ga Vladimir Putin mogao smijeniti.