nesnosne vrućine

Meteorolog otkrio očekuje li nas uskoro kraj toplinskog vala

16.07.2024 u 20:33

Bionic
Reading

Temperature mora ovih dana rekordno su visoke. Na velikom dijelu obale iznosi iznad 28, a na pojedinim mjestima i 29 Celzijevih stupnjeva. Hrvatsku je pogodio nesnosan toplinski val, a meteorolog Krunoslav Mikec iz DHMZ-a otkriva kad bi vrijeme trebalo postati podnošljivije

U Dubrovniku je temperatura mora jučer u 17 sati bila 29,7 stupnjeva. Tako je srušen rekord koji je držao Rab, gdje je 2015. izmjereno 29,5 stupnjeva. Danas su pali rekordi i u drugim gradovima poput Pule, gdje je u 14 sati izmjereno 29 Celzijevih stupnjeva. Temperature mora izmjerene jučer na Jadranu nigdje nisu bile niže od 26 stupnjeva.

Meteorolog Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) rekao je za N1 da ga rekordne temperature Jadranskog mora ne iznenađuju.

'S obzirom na vrućinu koja vlada više od deset dana, nije čudno kako se more ugrijalo. Pritom je bilo prilično toplo za vrijeme zimskih mjeseci te se more nije ohladilo kako je uobičajeno za vrijeme hladnijih mjeseci', rekao je.

Valter Kožul, s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, pak kaže da su sve ovo posljedice globalnog zatopljenja. 'Ove godine smo zabilježili rekordnu temperaturu, ona će se ponavljati, ona će biti i veća u sljedećim godinama, ne nužno odmah sljedeću godinu, ali sigurno da će ovih ekstrema biti sve više', rekao je za HRT.

Što se tiče trenutnog toplinskog vala Mikec kaže da je u unutrašnjosti zemlje današnji dan najgori te da bi već od sutra vrijeme trebalo postati podnošljivije.

'U unutrašnjosti bi od sutra temperature mogle biti i do tri stupnja niže, a na Jadranu nažalost neće doći do poboljšanja te će ostati crveno upozorenje za toplinski val. Noći će i dalje biti tople i ponegdje vruće, kao što je sinoć primjerice bilo u Komiži', dodao je.

Danas su se najviše dnevne temperature kretale od 34 do 39°C. U Zagrebu je bilo oko 36 stupnjeva, a na mjernoj postaji na aerodromu u Splitu u popodnevnim satima živa je skočila na blizu 38°C. Kako navodi DHMZ, sutra će se najviša dnevna temperatura kretati između 31 i 36 stupnjeva, a u Dalmaciji bi moglo ići i do 40°C.

Mikec se osvrnuo i na vremenske nepogode koje su prošloga tjedna pogodile Slavoniju.

  • +18
Toplinski val u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

'U ovakvim vremenskim uvjetima lako se stvaraju uvjeti za pojavu tuče. Sutra bi to mogla biti opasnost za istok naše zemlje dok bi u petak moglo doći do pojave nestabilnijeg i vlažnijeg zraka koji bi mogao uzrokovati ozbiljne opasnosti u pogledu tuče i olujnog nevremena', rekao je.

Mikec je dodao da bi kraj srpnja mogao donijeti olakšanje, no početkom kolovoza ponovno bi moglo doći do iznadprosječnih temperatura i toplinskih valova.