žarko puhovski

Mi ne znamo tko je Plenković. Njegov stav o NDH doznat ćemo nakon izbora

24.04.2017 u 17:20

  • +9

Državni vrh odao počast žrtvama logora u Jasenovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Bionic
Reading

Zašto je premijeru Andreju Plenkoviću bilo važnije obraniti pozdrav 'Za dom spremni' u Jasenovcu nego osigurati jedinstvenu komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracijskog logora? Zašto je dozvolio da se Hrvatska po svjetskim medijima razvlači u kontekstu pronacističke ideologije? Što su strani veleposlanici poručili sudjelovanjem u povorci koju su organizirali antifašisti i SNV te što znači izostanak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Sabora Bože Petrova?

Politički analitičar Žarko Puhovski za tportal objašnjava da tri odvojene komemoracije u Jasenovcu – židovske organizacije danas u 17 sati održavaju posljednju u trodnevnom nizu komemorativnih svečanosti - predstavljaju u javnosti činjenicu da je Hrvatska objektivno podijeljena kad je riječ o najružnijem dijelu njezine prošlosti.

'Postoji značajan broj ljudi koji to što se događalo u Jasenovcu, i ne samo tamo, doista smatra nacionalnom sramotom. Postoji i dio ljudi, vjerojatno većina u hrvatskom društvu, koji to relativiziraju, kao i oni koji to uopće ne smatraju bitnim problemom nego jednom vrstom obrambene reakcije ugrožene mlade hrvatske države 1941. godine', razlaže Puhovski. Vlada je u drugom ešalonu, jer se ona već po samoj logici stvari smješta u mainstream, a 'pogotovo ova Vlada koja se ponaša kao ured za protokol, a ne kao vlada'.

'Ova Vlada nastoji ispolirati neravnine da bi skulptura bila ljepša, a ne bavi se, kad to ne mora, zbiljom ni realnošću. Kakva je prava pozicija premijera Plenkovića i njegove Vlade, znat ćemo za mjesec dana, kad prođu lokalni izbori jer više neće imati izgovora koji sad imaju, da zbog pritiska loših izbornih rezultata neke stvari ne mogu reći ili napraviti. Međutim, oni su u međuvremenu napravili dovoljno štete time što zovemo grijehom nedjelovanja ili nereagiranja i doveli se u situaciju da strani diplomati, koji po logici svoje službe ne vole radikalne poteze, čine očite prekršaje protokola upravo zato što se Vlada ponaša kao da se bavi protokolom više nego politikom', ocjenjuje Puhovski.

Veleposlanici su svojom prisutnošću na alternativnoj komemoraciji poručili da službenu okosnicu sjećanja na zločin smatraju kontaminiranom nedjelovanjem prema zločinačkim znakovima, dodaje analitičar.

'Išli su do ruba onoga što je diplomatski moguće u toj situaciji. To je ono što se nekada u finim krugovima radilo tako da vas rukavicom od jelenje kože desnom rukom udare u lijevi obraz. Dakle, to je ona ćuška koja treba osramotiti, a ne povrijediti. Malo vas pljesnem da bih vas ponizio, da bih vam rekao, daj dođi k sebi, što radiš. To je pokušaj koji je najbliži onomu što u diplomaciji mogu podnijeti kao šok-terapije', tumači Puhovski.

Podsjeća i da nedjelovanje služi i kao podloga političarima poput Milorada Dodika i Aleksandra Vučića koji su s druge strane Save, u Gradini, govorili o povampirenom ustaškom sindromu u Hrvatskoj. itd. Što je naravno pretjerivanje, ali ima nekakvu podlogu u tome što se ne reagira na očite provokacije.

Hoće li Plenković nakon izbora uistinu pokrenuti proceduru micanja sporne spomen-ploče u Jasenovcu? Je li moguće da on te izbore zapravo jedva čeka da bi mogao osvjetlati vlastiti obraz i krenuti u obračun s radikalnom desnicom u HDZ-u? 

'Mi ne znamo tko je Plenković. Da vam netko nešto govori s pištoljem uperenim u glavu, pretpostavit ćete da to kaže da bi sačuvao život. To jest malo zaoštrena slika, pogotovo zato što HDZ dobiva lokalne izbore, ali Plenkoviću se radi o glavi u Zagrebu i Zadru, jer tu su njegovi kandidati zapravo protiv volje stranke ili lokalnog ogranka stranke. Ako oni tamo izgube, onda je on u poteškoćama. U problemima je sa splitskim županom itd. i to su sve odlični izgovori, ali nisu dovoljni za nedjelovanje u svakom aspektu', ocjenjuje Puhovski.

Po njegovu sudu, premijer je naoko spreman djelovati u situacijama u kojima nema ideologije, ali se očito panično boji svjetonazorskog očitovanja. Ako nakon izbora ne makne ploču, tada će mu se barem moći prigovoriti punim ustima, jer više neće imati opravdanja.

U ovo doba prošle godine, grupa stranih veleposlanika provela je Twitter akciju za slobodu medija u Hrvatskoj. Je li prerano reći da su veleposlanici utvrdili zajednički modus operandi za upristojenje hrvatskih vlasti? Puhovski odgovara da treba očekivati i treći takav čin koji će se odnositi na svjetonazorski obilježene poteze ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera.

'Stier je počeo Hrvatsku pozicionirati na desni rub EU-a gdje su već Poljska, Mađarska i dijelom Slovačka, a EU Parlament i Komisija nisu obaviješteni o promjeni hrvatske politike. S Orbanom i Poljacima bili su načisto, ta ekipa pobijedila je na izborima kao radikalno desna, a ovi ovdje su, po svemu što su govorili, trebali ići prema centru. Sad imate neke čudne Stierove priče o državama sa socijaldemokratskom većinom, paniku od samog spominjanja reproduktivnih prava, a sve to izaziva nejasnoće jer se Hrvatsku nije svrstavalo na radikalno konzervativno svjetonazorsko krilo', pojašnjava Puhovski.

Dakle, odlazak Stierova savjetnika Ladislava Ilčića nije ništa promijenilo na stvari?

'To je klasičan štos, maknem vas i onda nastavim s vašom politikom. To je bio, ako hoćete, spretan potez, jer mu se sad više ne može prigovarati, ali s druge strane to nama kao javnosti olakšava stvari jer više ne možemo reći da je nekakav Ilčić iz pozadine kvari dragog Stiera, nego je sad Stier odgovoran', primjećuje Puhovski. Teško je, međutim, očekivati da će se Plenković riješiti svog briselskog pajdaša Stiera?

'Kad zagusti, Plenković će se ponašati po motivu svakog čovjeka i svakog političara – spašavat će svoju glavu, ako ona bude ugrožena, što sad nije slučaj. Njemu je sad pitanje što će sa Zdravkom Marićem, Barišićem, Ninom Obuljen, Stierom, Dobrovićem, itd. Ima situaciju u kojoj je ministar unutarnjih poslova zapravo napao predsjednicu države, nakon što je napao Ustavni sud. Dakle, odlaganje odlučivanja multiplicira probleme i najveća opasnost koja sad prijeti Plenkoviću je da se on navikne na ovu kolotečinu odlaganja', upozorava Puhovski.

Primjećuje da je premijer jučer sve prigovore na pozdrav 'Za dom spremni' u Jasenovcu prebacio na predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića, koji je ujedno predsjednik tzv. Vladina Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

'To je naprosto neodgovorno. Čak nije rekao predsjednik Povjerenstva, nego predsjednik HAZU-a. Znate kako vele Zagorci: od nas dvoje jedan je idiot, to nisam ja, ali nikoga ne vrijeđam. Ne možete profesora medicine ili predsjednika  Akademije proglasiti odgovornim za pitanja pozdrava 'Za dom spremni'. I onda je još rekao da se svi koji smatraju da u vezi s tim imaju nešto reći trebaju obratiti povjerenstvu, što znači da bi to povjerenstvo, inače bez vlastitog ureda, trebalo dobiti poseban kadrovski aparat koji bi valjda čitao i odgovaraju na mailove svih onih koji o tome imaju mišljenje', uočava analitičar.

Usamljenost Plenkovića na komemoraciji u Jasenovcu - izostali su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov - Puhovskom je osobito zanimljiva u svjetlu činjenica da se cijeli događaj odvio upravo pod pokroviteljstvom Sabora.

'Tu je odgovornost Petrova ogromna i po mom sudu predstavlja jednu vrst cinizma u odnosu na zločine, ne samo zato što nije došao on, nego nije došao nitko od potpredsjednika ili potpredsjednica Sabora, već kandidat za gradonačelnika Zagreba (Marko Sladoljev, op. a.) koji je izrazio razumijevanje za ljude koji su postavili ploču, rekavši da 1991. nije bio u ratu pa nema pravo prigovarati onima koji su bili da ispišu svoje znakove. To je očito rekao kao kandidat za gradonačelnika; on u Saboru naprosto ne postoji kao neka relevantna osoba', dijagnosticira Puhovski.