analitičari složni

'Milanović je favorit za mandat, planove mu može pomrsiti netko poput Jokića'

26.06.2024 u 15:47

Bionic
Reading

Zoran Milanović najavio je kandidaturu za drugi mandat na funkciji predsjednika države. Ako se pita analitičare, očekivana je to odluka, no kolike su mu šanse ovisi i o tome tko će mu biti protukandidat

Milanović je danas najavio kandidaturu za predsjedničke izbore, a već u subotu očekuje se da dobije i podršku SDP-a.

Za analitičare njegova kandidatura bila je očekivana. 'Njegova kandidatura nije nikakvo iznenađenje, to smo svi očekivali. On je u ovom trenutku apsolutni favorit međutim imali smo situacije vro slične i u prethodna dva ciklusa, kad smo imali predsjednika na vlasti koji je u izbornoj godini bio uvjerljivi favorit pa su izgubili izbore, neovisno radi li se o Ivi Josipoviću ili Kolindi Grabar-Kitarović. U RH ne postoji puno imena koja bi mogla dovesti u pitanje izbor Zorana Milanovića. Ima on i ranjivosti, ima nezadovoljstva među lijevom publikom jer je u mnogo situacija izdao neke vrijednosti i uvjerenja i očekivanja onih koji su ga inicijalno izabrali, vrlo često se znao dodvoravati konzervativinijoj, desnijoj publici. O tome ostaje li favorit i koliko veliki favorit ovisit će tko će mu biti protukandidati', kaže za tportal politički analitičar i komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić.

Da Milanovićeva kandidatura nije iznaneđanje, smatra i politički analitičar Ivan Rimac, koji je u razgovoru za tportal kazao i kakve su šanse Milanoviću.

'Šanse su uvijek veće onome koji je već na toj funkciji. To je zlatno pravilo, i američke i mnogih drugih politika. Svi drugi trebaju nametnuti sebe prema glasačima kao nekoga tko bi mogao pasati za tu funkciju. Oni koji su već na toj funkciji sami po sebi izgledaju kako bi trebao izgledati predsjednik jer već jesu tu. Svi drugi moraju objasniti građanima zašto bi bili primjereni, Milanović to više ne treba objasniti', pojašnjava nam Rimac.

Milanović bi već u subotu trebao dobiti podršku Glavnog odbora SDP-a, no druge stranke za sada ne staju iza njega već najavljuju svoje kandidate. No, prođe li u drugi krug, Milanović ipak može očekivati i na podršku drugih stranaka. 'Mislim da može dobiti podršku, ako bude sukob između lijevog i desnog kandidata, ljevica pa i liberalni centar će podržati Milanovića. To nije upitno, pitanje je samo kakvi kandidati će još biti. Milanović je svojom najavom potaknuo ili izazvao i druge stranke da nominiraju svoje kandidate', kazao je Rimac.

Potencijalni protukandidati

U medijima i javnosti već se spekuliralo s nekoliko imena iz redova HDZ-a i s desnice koji bi mogli ući u utrku.

'Od stranačkih kandidata HDZ-a ističe se Oleg Butković, koji je imao okršaj s Milanovićem, u kojem je verbalno i komunikacijski bio i uspješan. Rijetko tko u komunikacijskom srazu s Milanovićem bolje prođe,a  Butkoviću je to uspjelo. Imamo Gordana Jandrokovića koji, pretpostavljam, ima tu ambiciju, ali oni su u obiteljskim odnosima. A i Jandroković nije odgovor na Milanovića, nadimak koji mu je on dao ne ide na ruku Jandrokoviću. I tu su potencijalno Davor Božinović i Ivan Anušić, ali su potpuno različitog profila. Božinović koji je umjereniji i hvata širu publiku i može ići na kartu mudrosti, s diiplomatskom pozadinom. I Anušić bi mogao biti jedinstveni kandidat desnice. Tu je i Marija Selak Raspudić, koja se spominje, ona je kvalitetan saborski zastupnik, žena, što nije za odbaciti jer imamo kroničan nedostatak žena na visokim funkcijama. Međutim, ona nema snažnu stranku iza sebe i infrastrukturu na terenu te nije kandidat iza kojeg bi se mogla ujediniti desnica, što zbog nekih njenih vrijednosti, što zbog sukoba s Mostom', kaže Trogrlić.

 

Kada su u pitanju protukandidati, Milanović je ipak u jednom u prednosti. 'Milanović je sigurno jedini kandidat koji će se pojaviti, a koji ima iskustva u obavljanju te funkcije. ima iskustvo i kao premijer i iskustvo u obavljanju predsjedničke funkcije, zna koje su ovlasti i zadaci predsjednika. Svi drugi to tek moraju naučiti. Ako samo to literalno nauče, morat će se s tim suočiti u praksi. Milanović ima prednosti u kampanji jer može u bilo kakvom duelu kandidata dovesti u poziciju da izgleda potpuno neinformiran i neznalica jer on zna sve što može predsjednik', smatra Rimac.

  • +3
Konferencija za novinare predsjednika Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

U javnosti se već spekuliralo o nekih HDZ-ovim kandidatima, kao jedinima, ako ne bude iznenađenja, koji bi se zapravo mogli suprotstaviti Milanoviću. Pitamo stoga Trogrlića kakav bi trebao biti izazivač koji bi stao nasuprot Milanovića i možda mu mogao i pomrsiti račune.

'Za Zorana Milanovića bi bilo idealno da to bude klasični HDZ-ov kandidat jer bi time on kao najdosljedniji i najistaknutiji anti-HDZovac u Hrvatskoj imao izvrsnu platformu i praktički kampanju samu od sebe. Ono gdje bi imao problem je da mu se pojavi neki kandidat s ljevice koji nije ideološki zatvoren. Tu spominjem profil osobe poput Borisa Jokića, ne i samog Borisa Jokića jer ne želim nekome imputirati da će biti kandidat, ako o tome ne razmišlja. Ali to je nekakav profil osobe koja bi, po mom mišljenju, bila ozbiljan protukandidat. Ili, s druge strane, netko tko bi bio jedinstveni kandidat od centra prema desno. To znači da bi to trebao biti kandidat koji može dobiti glasove Mosta, DP-a i birača HDZ-a, a da opet u drugom krugu nije rigidan i nije netko za koga centralni birač ne može dati glas', smatra Trogrlić.

sve osim nogometa

Učitavanje...