oglasio se pantovčak

Milanović napao Plenkovića: Seljačko ponašanje premijera, dogovaranje preleta uz konjak i cigaru. Toga više neće biti!

16.03.2022 u 11:54

Bionic
Reading

Nakon što je zabranio prelete nad hrvatskim gradovima Zoran Milanović oglasio se i na press konferenciji

'Došlo je do grubog i nepotrebnog uznemiravanja ljudi u situaciji koja je nabijena emocijama, strahom zbog onoga što se događalo zadnjih dana i dobio sam očitovanje načelnika Glavnog stožera', kazao je Milanović, govoreći o jučerašnjem preletu vojnih zrakoplova nad Zagrebom.

'Radi se o aktivnosti za koju sam ja načelno dao suglasnost. Hrvatska nije velika država, ali je dovoljno velika da se takve vrste vježbi mogu odvijati na drugim prostorima i visinama a da se ljudima ne zaledi krv u žilama. To što je objavljeno na radiju ne znači ništa', dodao je.

  • +9
Zoran Milanović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Do incidenta je došlo tako da je premijer otišao na nosač aviona, drugi put u dva tjedna, i tamo se osobno dogovarao s nekim admiralom, koji je peta razina zapovijedanja u francuskoj vojsci, pred načelnikom Glavnog stožera i pred svojim kućnim ljubimcem, ministrom obrane, i normalno - onda je to načelnik Glavnog stožera, koji je vojnik, a ne tužibaba, proveo i pred svojim kućnim ljubimcem, ministrom obrane', kazao je.

'Takve stvari neću dopuštati, a o motivima za takvo seljačko ponašanje zaključite sami. Ne pada mi na pamet da to radim kao vrhovni zapovjednik', poručuje Milanović.

Kazao je da u izvješću koje je zatražio od Roberta Hranja piše da je prelet dogovoren osobno između premijera i zapovjednika francuskih snaga prilikom posjeta nosaču zrakoplova. 'Toga više neće biti. Normalno da će avioni letjeti, ali nerad, nekompetencija, neznanje, neuređenost sustava ne mogu biti izgovor za ovakvo ponašanje i dogovaranje nekog tko nije u zapovjednom lancu, i to uz konjak i cigare', rekao je predsjednik.

Na pitanje o poruci saveznicima, Milanović je rekao da su oni dobrodošli, ali ne u centru Zagreba. 'Nadam se da su nadlijetali i Remetinec u tom grubom, orgijastičkom preletu', rekao je Milanović.

'Neka suradnja započne, ali iznad centra ne samo Zagreba, Rijeke ili Splita, nego i Vinkovaca', rekao je Milanović.

'Kakva je to fenomenologija duha? Kad kažem da treba nabaviti sustave PZO-a, onda odmahuje rukom. A svaki vikend se može ići na nosač aviona i raditi stranačke fešte', rekao je.

Komentirao je i to što je Plenković jučer pokazao fotografiju dijelova bombe na dronu koji je pao na Jarunu. 'Na to gledam s prijezirom i čuđenjem. I kad kokoš netko ukrade, istraga je tajna, a kada se dogodi ovako ozbiljna stvar, oni laprdaju kao na Dolcu', kazao je.

'Onda se javio glavni tajnik NATO-a, on o tome ništa ne zna. Plenković zna, ja znam, ja šutim', rekao je.

Kazao je da on osobno čeka nalaz istrage.

'Ona je došla iz Ukrajine, po svemu sudeći, 1000 posto. I morat ćemo stati na tome, nećemo uspjeti iskamčiti ničije priznanje, ni ukrajinsko ni rusko, da je to njihovo. S obzirom na to da se pokvario žiroskop i da je letjela kao pomahnitala ptica, mogla je završiti na bilo kojem mjestu. Eto, završila je baš u Zagrebu i to srećom na nenaseljenom mjestu', rekao je Milanović.

Još je rekao da 'moli Boga' da Banožić 'ne izblamira' Hrvatsku na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.