predsjednik u portugalu

Milanović: 'Ružno' je izdvajati one koji su bili protiv obuke Ukrajinaca u Hrvatskoj

06.10.2023 u 22:35

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović u petak je rekao da je "prebrojavanje na dobre i loše", a što čini premijer Andrej Plenković izdvajanjem zastupnika koji nisu glasali za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, "vrlo ružna" navika i kao da je izašla "iz udbaškog priručnika”

Sabor je u prosincu prošle godine odbio prihvatiti uvježbavanje ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju pošto taj prijedlog nije prikupio potrebne glasove 101 zastupnika, odnosno dvije trećine parlamenta.

Premijer je u srijedu u raspravi u Saboru u kritizirao zastupnike koji nisu glasali za tu odluku, između ostalog kazavši da su time „spriječili Hrvatsku da bude među zemljama koja pomaže žrtvi agresije”. Za SDP i oporbu rekao je da je tada bila „na strani zla i na strani krivog”.

Milanović je u Portu, gdje je o Ukrajini razgovarao s okupljenim europskim kolegama, rekao da je „vrlo ružna navika” premijera da „sustavno prebrojava ljude na dobre i loše” te da je protiv te odluke „s razlogom” i većina hrvatskog stanovništva.

„Imputira se kao iz udbaškog priručnika. Kao da se pokušavaš legitimirati prema nekoj vanjskoj, otuđenoj sili koja sve to gleda i koja će sutra dijeliti neke prinadležnosti i neke velike karijerne bombone”, rekao je predsjednik.

Milanović je naglasio da je tada „u principu samo tražio da se poštuje ustavna procedura” i da se ide redovnim putem umjesto da se „gurne trula jabuka, trula pita” Saboru koji to nije prihvatio.