na danu grada

Milanović: To što imaju Opatija i Rijeka, nemaju ni Azurna obala i Italija

24.07.2024 u 00:01

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Opatije povodom obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Jakova, zaštitnika Opatije

'Ono što je ovdje posebno, u ovom prekrasnom i posebnom gradu, blizina je hladnog i vrućeg, dvaju polova. Nigdje u Europi nema prostora u kojem za 20 kilometara ili za 15 do 20 minuta vožnje dolazite s Mediterana u planinski kraj koji je pod utjecajem alpskog zraka. To je jedino u Opatiji i Rijeci. Takvog prostora u Europi nema. Nema ga na Azurnoj obali, nema ga u Italiji, nema ga nigdje', rekao je Milanović na svečanosti, izvijestili su iz njegova Ureda. Milanović smatra kako Opatija nije prosječan grad.

'Obdarena je na poseban način, relativno je bogata i proračun kojim raspolaže može se mjeriti s proračunima gradova u Italiji i to onima s bogatog sjevera. Ovo je uspješan kraj, relativno bogat, miran, otvoren, inkluzivan, ponosan na to i to je dobro. Ovaj je kraj perjanica na neki način - jedno od pera u perjanici Hrvatske', rekao je predsjednik. Govoreći o fondovima Europske unije, ponovio je da se moramo boriti za svaki euro jer je Hrvatska zauzvrat dala puno.

  • +14
Zoran Milanović na Danu grada Opatije Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Proračun Opatije je velik, međutim svaki euro koji stoji na raspolaganju i koji nam Brisel daje treba uzeti. I na tome ne treba biti previše zahvalan jer za uzvrat dajemo puno. Tek smo se izborili za svoju neovisnost i samostalnost te toga moramo biti svjesni. Dali smo svoje pravo da odlučujemo o nekim našim poslovima o kojima bismo inače odlučivali samostalno', naglasio je Milanović. Istaknuo je da treba biti lojalan partner Europskoj uniji, ali da prije svega treba gledati na vlastite interese.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić / PIXSELL

'Europa nikada neće biti zajednica jednakih naroda. Nismo jednaki niti po kulturi - pri čemu ne mislim da je neka kultura viša, a neka niža - niti po običajima, pa ni obiteljskim običajima', rekao je.

'Naši običaji, odnosno vaši običaji su čakavština - korijen hrvatstva i hrvatskog identiteta i tradicije', istaknuo je Milanović.