zakonske izmjene

Ministarstvo pojašnjava: Evo na koga se odnose promjene u kratkoročnom najmu stanova

23.08.2024 u 14:53

Bionic
Reading

Svi oni koji trenutno kratkoročno iznajmljuju stanove u turističke svrhe ili su poslovne prostore prenamijenili za rentanje turistima ne moraju strahovati od Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada koji je Vlada jučer uputila u saborsku proceduru. Istina, samo u dijelu koji se tiče prikupljanja potpisa 80 posto suvlasnika zgrade

Naime jučer je ostalo visjeti u zraku pitanje hoće li se promjene primjenjivati retroaktivno, s obzirom na to da je izjava potpredsjednika Vlade Branka Bačića bila u koliziji sa slovom zakona.

Danas su pak iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za tportal pojasnili na koga se što odnosi kada su u pitanju odredbe o kratkoročnom najmu.

Pričuva raste svim kratkoročnim iznajmljivačima

Kako smo pisali, zakon predviđa da će onaj tko namjerava koristiti stan za takvu vrstu najma morati dobiti prethodnu pisanu suglasnost kvalificirane većine, odnosno 80 posto suvlasnika zgrade. Dodatan uvjet je da suglasnost obvezno moraju dati i vlasnici stanova 'čiji zidovi, podovi ili stropovi graniče s njegovim stanom'.

Iz Ministarstva navode da se ova odredba zakona odnosi samo na buduće iznajmljivače.

'Trenutni stanovi za kratkoročni najam koji legalno posluju imaju pravomoćna rješenja o kategorizaciji objekta i ta im se prava ne mogu retroaktivno uzimati', naveli su iz Ministarstva.

Što se tiče dvostrukog iznosa pričuve, iz Ministarstva navode da bi se ova odredba trebala primjenjivati na sve iznajmljivače.

'Prema sadašnjem nacrtu prijedloga zakona, odredbe o dvostrukoj pričuvi čl. 24 st. 2. odnose se na sve iznajmljivače (i postojeće i buduće) jer na taj način upotrebljavaju zajedničke dijelove više od ostalih suvlasnika i negativno utječu na kvalitetu stanovanja za sve stanare zgrade', istaknuli su u Ministarstvu.

Kazne od dvije do 10 tisuća eura predviđene su samo za one koji se kratkoročnim iznajmljivanjem planiraju baviti nakon što zakon stupi na snagu 1. siječnja 2025. godine, tj. ako počnu obavljati djelatnost, a da za nju nisu prikupili potrebnu suglasnost stanara.

Hoće li se nakon ovog pojašnjenja iz ministarstva dogoditi navala na registriranje apartmana za kratkoročni najam do kraja ove godine, kako bi se izbjegla nužnost prikupljanja suglasnosti suvlasnika, ostaje za vidjeti.