U DNEVNIKU HRT-a

Ministrica Divjak o dualnom obrazovanju: Očekujemo da se profesori prekvalificiraju

30.09.2018 u 20:26

Bionic
Reading

U središnjem Dnevniku HRT-a gostovala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je komentirala pilot-projekt tzv. dualnog strukovnog obrazovanja gdje učenicima od općih predmeta ostaju hrvatski i strani jezik, matematika i informatika te vjeronauk ili etika kao izborni

To što među općim predmetima nema povijesti ni zemljopisa, zadnjih je dana izazvalo kritike dijela javnosti. Ministrica je za HRT rekla kako su joj interesi učenika na prvom mjestu.

'Učenici koji su ušli u zanimanje kao što su staklar, keramičar, stolar, dimnjačar imaju određena očekivanja da onda kada završe şvoje obrazovanje, mogu na tržište rada. Mi isto očekujemo da dobijemo i kvalitetnog keramičara i dobrog staklara ili prodavača', poručila je i dodala kako se dualni model obrazovanja odnosi samo na nekoliko zanimanja, 'i to samo na ona za koje su poslodavci iskazali interes da sudjeluju' u novom obrazovnom pristupu.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'To su zanimanja gdje su učenici ujedno i radnici kod poslodavaca - jedan tjedan radi, a jedan tjedan je u školi. Kada je učenik u školi onda ima relativno malo opće obrazovnih predmeta. No nemojmo zaboraviti da opće obrazovne predmete ima u osnovnoj školi te da i u strukovnom dijelu također postoje elementi opće obrazovnih predmeta koji se odnose i na društveno-humanističko područje, izjavila je ministrica Divjak.

Na pitanje što će biti s profesorima koji predaju povijest, geografiju i biologiju u spomenutim školama, ministrica je rekla da se satnica ne može prilagođavati profesorima već učenicima.

'U tom smislu mi imamo mehanizam zbrinjavanja tehnoloških viškova, ali isto tako očekujemo da se profesori prekvalificiraju kada je to potrebno i da svi učimo cjeloživotno. I ja kao ministrica i kao sveučilišna profesorica nikad ne prestajem učiti', rekla je.