sigurnost hrane

Sve više proizvoda se povlači s polica zbog opasnog sastojka; evo što kažu odgovorni trebamo li strahovati

24.08.2021 u 20:12

Bionic
Reading

Povlačenje proizvoda u kojima je pronađen etilen oksid krenulo je krajem 2020. godine. 'Mi smo prošle godine imali 12 povlačenja proizvoda u kojima je pronađen etilen oksid, a ove godine ih imamo, do danas, više od 50 od dosad povučenih 71 proizvoda', ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Spomenuti etilen oksid nalazi se većinom u sladoledima, jogurtima, pekarskim proizvodima i nekim proizvodima od mesa, naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

'Aditiv je porijeklom iz Turske, guma od rogača, no oni koji su stručniji od mene u ovoj tematici, kažu da ne bismo trebali biti zabrinuti. Riječ je o najvišoj razini zaštite svih potrošača u EU. Etilen oksid koji se otkrije u aditivu, nije uopće dozvoljen u EU, a povlače se i opozivaju proizvodi koji imaju taj aditiv označen svojim brojevima. Ono što je bilo testirano govori da su količine tog nedozvoljenog dijela vrlo, vrlo niske. One su na ivici detekcije', objasnila je ministrica Vučković za Dnevnik N1 Televizije.

Dodala je kako 'oni koji su puno stručniji od nje', kažu da nema razloga za zabrinutost.

'Naše je uspostaviti EU integriran sustav, a ocijenjeno je da je hrvatski sustav u potpunosti inegriran. Ja želim pohvaliti rad cijelog nacionalog veterinarskog sustava, nema ih dovoljno. On se prilično odgovorno suočava sa svim opasnostima i rad im se primijećuje na međunarodnom nivou, nažalost nedostaje nam veterinara u sustavu', objašnjava.

Govoreći o inflaciji i poskupljenju namirnica, Vučković je rekla kako stručnjaci smatraju da će se do kraja godine smiriti cijene, ali i da njih u Ministarstvu poljoprivrede najviše brine rast cijena stočne hrane.

Tatjana Karačić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede za Dnevnik HTV-a je rekla kako je u srpnju i kolovozu povećan broj obavijesti za potrošače kao rezultat preventivnog opoziva i povlačenja raznih prehrambenih proizvoda s tržišta u koja je ugrađen aditiv guma od rogača. Dodala je kako je u njemu utvrđena prisutnost nedozvoljenog pesticida etilen oksida.

'Kako se radi o pesticidu koji nije dopušten na razini EU, koji nema maksimalnu dopuštenu količinu niti toksikološku granicu nakon sastanka europskih koordinatora za hranu tijekom lipnja i srpnja usvojen je zaključak da se iz preventivnog razloga automatizmom povlače na razini cijele EU svi prehrambeni proizvodi u koje je ugrađen sporni aditiv guma od rogača u kojem je detektirana prisutnost etilen oksida', rekla je Karačić.

Dodala je kako se radi o granici detekcije odnosno, objasnila je, riječ je o minimalnoj količini koja se uopće može detektirati na laboratorijskoj opremi.