nadnaslov

Misterij se produbljuje: Stotine crnih loptica isplivale na obalu u Sydneyju, plaže zatvorene

16.10.2024 u 11:07

Bionic
Reading

Druga plaža u Sydneyju zatvorena je dok stručnjaci pokušavaju utvrditi podrijetlo stotina misterioznih crnih kuglica naplavljenih na pijesak

Posjetitelji plaža u Coogeeju i Gordons Bayu upozoreni su da ne diraju materijal za koji se sumnja da su 'katranske kuglice', nastale uslijed izlijevanja nafte ili curenja u more, prenosi Daily Mail. Potencijalna naftna mrlja uočena je uz obalu u srijedu ujutro, dan nakon što je 'misteriozni crni otpad u obliku kuglica' prvi put pronađen na plaži Coogee.

Vijeće Randwicka zatvorilo je plažu Coogee u utorak poslijepodne, nakon što su spasioci otkrili kuglice veličine loptice za golf. Zatvorilo je i obližnju plažu Gordons Bay u srijedu poslijepodne, navodeći da je naplavljeno 'još tajanstvenih krhotina u obliku kuglica'.

Službenici Vijeća za zaštitu okoliša prikupili su uzorke s plaže Coogee u utorak i poslali ih na analizu. Građanima je savjetovano da se ne približavaju materijalu niti ga diraju. Plaža ostaje zatvorena do daljnjega. Incident je također prijavljen Upravi za zaštitu okoliša i Beachwatchu New South Walesa.

Vijeće je izjavilo da bi nepoznati materijal mogle biti 'katranske kuglice', a nastaju kada nafta dođe u kontakt s krhotinama i vodom – obično kao rezultat izlijevanja ili curenja.

Razne teorije

Uočeno je i nešto što bi moglo biti naftna mrlja u moru u srijedu ujutro, rekao je gradonačelnik Randwicka, Dylan Parker. Međutim to još nije potvrđeno.

Viša istraživačica CSIRO-a, Sharon Hook, napisala je u srijedu u članku za The Conversation: 'Nisam sigurna da su komadi krhotina pronađeni u Coogeeju katranske kuglice. Prema javno dostupnim slikama, čini se da su objekti relativno jednolični, savršeno okruglog oblika. To bi bilo vrlo neobično za katranske kuglice, ali nije nemoguće', rekla je Hook.

Mrtav galeb, obavijen crnom tvari, plutao je pokraj mještanina Coogeeja, Jamieja O'Donnella, dok je surfao u zaljevu Gordons u srijedu ujutro. 'To je bio jedini znak naftne mrlje koji smo vidjeli', rekao je.

Lučka uprava NSW-a izjavila je da brodovi nisu prijavili izlijevanje nafte.

'Svi brodovi obvezni su prijaviti svako izlijevanje relevantnim tijelima, uključujući Australsku upravu za pomorsku sigurnost, Transport za NSW i Lučku upravu', stoji u priopćenju.

Državna ministrica za okoliš Penny Sharpe rekla je da EPA (Agencija za zaštitu okoliša) surađuje s drugim vladinim agencijama i forenzičkim znanstvenicima kako bi identificirali kakve su to kuglice, kao i izvor kontaminacije te kakve rizike predstavljaju.

Plaža zatvorena

'Savjetuje se da ljudi ne plivaju pa je plaža Coogee zatvorena', izjavila je u srijedu. 'Druge plaže su sigurne, ali nadamo se da ćemo što prije razjasniti ovu prilično neobičnu situaciju.'

Gradonačelnik je rekao da su kuglice dolazile na obalu i u srijedu ujutro. Više njih primijećeno je i na Otoku vjenčanih torti, kilometar od plaže Coogee.

Ona je bila zatvorena žutim barikadama, narančastim zastavama i općinskim natpisima s porukom 'radovi u tijeku'. Dvadesetak radnika u zaštitnim prslucima radilo je duž cijele plaže skupljajući kuglice krhotina jednu po jednu.

Slagane su na područje iznad oznake plime i prekrivene pijeskom kako bi se spriječilo njihovo ponovno ispiranje. Posade na jetskiju također su provjeravale ima li kuglica u vodi i pokušavale utvrditi odakle su došle. Lokalni barist izjavio je da je zatvorena plaža neuobičajena slika za jutarnje sate. 'Obično tu vidite puno ljudi', dodao je.

Jennifer, zaposlenica u trgovini Coogee Express, rekla je da očekuje smanjenje posla dok je plaža zatvorena. 'Mislim da će sljedeći tjedan biti bolje', izjavila je u srijedu.

Louise Morris, voditeljica kampanje za naftu i plin pri Australskom društvu za očuvanje mora, izjavila je u srijedu: 'Ako je riječ o nafti, imamo problem s čišćenjem.' Morris je izrazila sumnju da se 'nešto dogodilo na moru' te da će morski svijet biti pogođen.

'Katranske kuglice obično su rezultat izlijevanja nafte, u kombinaciji s krhotinama, plastikom ili nečim sličnim', rekla je Morris. 'Male životinje koje žive na dnu oceana i uzimaju sediment počinju ga gutati. Vidimo ptice i druge životinje prekrivene uljem, što utječe na njihovu sposobnost letenja, hranjenja i plivanja.'

Vijeće Randwicka objavilo je na društvenim mrežama u utorak navečer: 'Coogee je zatvorena do daljnjega nakon što su općinski spasioci danas poslijepodne otkrili misteriozne crne kuglice naplavljene duž plaže.'

Počele inspekcije drugih plaža

Organizirali su sigurno uklanjanje materijala s plaže i započeli inspekcije drugih u blizini. Posjetiteljima je savjetovano da izbjegavaju Coogee do daljnjega te da ne diraju materijal dok traju radovi na čišćenju i istraga. Plaža bi trebala biti očišćena i ponovno otvorena, a vlasti se nadaju da će to biti obavljeno za nekoliko dana.