s lošeg na gore

Mobilizirani Ukrajinci ginu na fronti: 'Ta ekipa ne zna očistiti pištolj!'

03.06.2024 u 17:05

Bionic
Reading

Ukrajina planira mobilizirati desetke tisuća novih boraca kako bi odgovorila na kronični nedostatak vojnika dok traje žestoka ruska ofenziva na bojištu

Ukrajinski zapovjednici na terenu pripremaju se za dolazak novih vojnika koji će većinom biti loše pripremljeni za zadatke što ih očekuju, piše Washington Post.

Ukrajinski zapovjednici dugo negoduju zbog slabe pripreme novaka u centrima za obuku. Ali u trenutku u kojem Rusija provodi ofenzivu na bojištu, stalne pritužbe podsjetnik su da je novousvojeni zakon o mobilizaciji, s ciljem povećanja broja muškaraca koji ispunjavaju uvjete za mobilizaciju, tek jedan korak u rješavanju problema nedostatka vojnog osoblja.

Do značajnijeg priljeva svježih snaga prema novom zakonu proći će još mjeseci. U međuvremenu zapovjednici preraspoređuju vojnike s pozadinskih položaja u borbene jedinice na frontu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog mjeseca također je potpisao zakon kojim se nekim zatvorenicima omogućuje da se pridruže vojsci u zamjenu za uvjetni otpust - kopirajući rusku taktiku koja im je osigurala tisuće novih boraca, ali također stvorila problem povratka nasilnih kriminalaca u društvo.

Bez obzira na to otkud novi vojnici stižu na front, ukrajinski zapovjednici kažu da, budući da je obuka toliko manjkava, često moraju posvetiti tjedne podučavanju osnovnih vještina, poput pucanja.

'Imali smo tipove koji čak nisu znali kako rastaviti i sastaviti pištolj', rekao je 28-godišnji zamjenik zapovjednika bataljuna iz 93. mehanizirane brigade, kojeg je The Washington Post pristao identificirati po njegovom kodnom imenu Schmidt. Tako je zamjenik zapovjednika bataljuna proveo prvi tjedan s vojnicima prebačenim s pozadinskih položaja samo pazeći da svaki ispali barem jednu veliku metaka - njih oko 1500 - dnevno prije nego što prijeđu na složenije zadatke. U roku od nekoliko tjedana ti bi se vojnici mogli boriti u blizini ugroženog grada Časiv Jara, gdje ruske snage napreduju.

'Gubimo puno vremena ovdje na osnovnu obuku', rekao je Schmidt i dodao: 'Ako, ne daj Bože, dođe do proboja kod Časiv Jara, a mi dobijemo novo pješaštvo koje ne zna osnovne stvari, oni će biti poslani tamo da umru.'

  • +13
Časiv Jar Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Ukrajinske snage kritično su potkapacitirane i gube tlo pod nogama. Neuspjeh u pružanju odgovarajuće osnovne obuke za vojnike naglašava užasnu situaciju s kojom se Kijev suočava više od dvije godine nakon početka ruske agresije. Rusija je napredovala na bojištu ove godine velikim dijelom zato što ukrajinska vojska nema dovoljno ljudi za obranu od nemilosrdnih napada, a vlada sporo provodi akcije mobilizacije većeg broja novih snaga.

Kako bi odmah doveo više vojnika na bojište, nedavno imenovani glavni vojni zapovjednik ukrajinske vojske, general-pukovnik Oleksandr Sirski, preraspodijelio je ljude koji su prethodno služili na poslovima kao što su čuvanje mostova i druge infrastrukture daleko od zone borbe u brigade angažirane u nekim od najžešćih sukoba. Taj je potez djelomično osmišljen kako bi se smanjio broj onih koji bi morali biti unovačeni. Pitanje novačenja novih boraca politički je bremenito za Zelenskog. General Valerij Zalužni, prethodnik Sirskog na čelu ukrajinske vojske, predložio je mobiliziranje blizu pola milijuna ljudi. Cifra je to koju je Zelenski javno odbacio rekavši da mu nisu predstavljeni dokazi da ih je potrebno toliko i da će se Ukrajina financijski mučiti da isplati tolike plaće novim vojnicima.

Za zapovjednike na prvoj liniji svaki novi vojnik je dobrodošao, s obzirom na to da su neke jedinice mjesecima bez pojačanja. No mnogi od tih preraspoređenih su loše pripremljeni, unatoč tome što su služili u vojsci od početka ruske invazije, bez obzira na to što su bili daleko od bojnog polja. Do prije otprilike mjesec dana ukrajinski vojnik, čije je kodno ime Val, stražario je na mostu u južnoj regiji Odesa. Taj je posao radio svaki dan od početka invazije. Dana 30. travnja rečeno mu je da ga premještaju na borbenu dužnost. U roku od 24 sata dodijeljen je 93. brigadi i upućen u istočnu regiju Doneck, gdje se vode najžešće borbe. Nije čak imao vremena spakirati stvari.

  • +26
Ukrajinski vojnici Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'To je strašno. Nitko nije bio stvarno spreman', rekao je 31-godišnjak. Za izvidničku postrojbu u 42. mehaniziranoj brigadi, koja je nedavno preusmjerena u sjeveroistočnu regiju Harkiv kako bi se branila od ponovne ruske ofenzive, mnogi su borci premješteni iz pozadinskih uloga i imali samo dva tjedna priprema prije nego što su poslani u borbu, gdje će provoditi zadatke koji ponekad zahtijevaju šuljanje iza neprijateljskih linija.

Ono što se uči u ukrajinskim centrima za obuku 'potpuna je besmislica', rekao je 32-godišnji vojnik u jedinici s kodnim imenom Čirva za Washington Post. 'Sve se uči na licu mjesta.'

Časnik koji je proveo više od godinu dana podučavajući nove vojnike rekao je da centri za obuku nemaju dovoljno streljiva sovjetskog kalibra jer se ono čuva za trupe na bojnom polju. To znači da novaci imaju malo iskustva u ispaljivanju pravih metaka.

Trenutačni prioritet za ukrajinski Glavni stožer je osigurati više obuke za novake u inozemstvu - u objektima koji ne mogu biti meta ruskog bombardiranja, za razliku od onih u Ukrajini. Kao potencijalno pojačanje, Francuska razmatra slanje instruktora u Ukrajinu kako bi pomogli u pripremi regruta, rekao je Sirski u objavi na društvenim mrežama ovoga tjedna.

Izgledi da budu poslani na opasne položaje na prvoj liniji bez odgovarajuće obuke glavni je razlog zbog kojeg se mnogi ukrajinski muškarci boje vojnog roka. Kao dio napora novačenja, brigada Kartia ukrajinske Nacionalne garde ima reklamne panoe diljem zemlje na kojima obećava '60 dana obuke'. No unatoč tome što pojedine brigade ulažu u oglase da bi privukle regrute - postoji svojevrsno interno natjecanje unutar vojske - oni koji se prijave možda neće završiti u željenoj brigadi. Glavni narednik bataljuna koji se bori na području Donecka opisao je proces u kojem određene brigade, posebno jurišne, često prve biraju nove vojnike koji izlaze iz centara za obuku.

Neke bi jurišne brigade mogle i angažirati osoblje koje će praktički živjeti u blizini centara za obuku kako bi brzo zgrabili najmlađe, najspremnije i najmotiviranije ljude, rekao je anonimni ukrajinski narednik Washington Postu, dodajući:

'Ako nas pošalju da nekoga regrutiramo, a sve dobre već su uzele druge brigade i morate birati između pokvarenih, šepavih, bolesnih - i tako biraš između njih, dovraga.'

Narednik je rekao da mu je cilj komunicirati s vojnicima kako bi stekao osjećaj tko je spremniji boriti se protiv onih koji su prisilno unovačeni i koji bi mogli odbiti zapovijedi na bojnom polju. Očekuje se da će ovo postati pitanje od veće važnosti jer se većina Ukrajinaca željnih služenja već dobrovoljno javila za to. Oni koji se još nisu dobrovoljno prijavili obično se opiru sudjelovanju u borbama. Neki novaci, rekao je narednik, smatraju se fizički sposobnima unatoč tome što su stariji od 50 godina i imaju problema s koljenima i leđima, što znači da će se mučiti hodati kilometrima s torbom punom opreme i oružja na leđima, kao što se često zahtijeva. Nekim brigadama ipak je naređeno da preuzmu i te ljude.

'Ima momaka koje samo pogledaš u oči i shvatiš da oklijevaju', rekao je narednik. 'Potreban im je poticaj. Treba im povjerenje u njihovo oružje, povjerenje da ih nećemo napustiti i da će se boriti. A ima i onih koji odmah kažu - neću se boriti', objašnjava, dodajući: 'Naravno, pokušavaš ih ne uzeti. Ali opet, kod nas je to u vojsci postavljeno tako da ti kadrovska služba kaže: ‘Nema šanse, moraš ga uzeti, zdrav je’.'