europsko novačenje

U Budimpešti se pjene: O ne, neće! Nitko neće voditi mlade Mađare na ukrajinsku frontu

29.05.2024 u 22:38

Bionic
Reading

Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine, pozvao je na odbacivanje 'ideje o europskom obveznom vojnom roku', rekavši da mora biti jasno da 'nitko neće voditi mlade Mađare na ukrajinsku frontu'.

Govoreći na kampanji za europske izbore u Nagykőrösu, u središnjoj Mađarskoj, u utorak, ministar Szijjártó je rekao da je s predizbornom kampanjom za EP u, 'ratna psihoza u Bruxellesu dosegla vrhunac'. Smatra da to dokazuje nekoliko njegovih kolega koji su izjave francuskog predsjednika o mogućnosti slanja europskih trupa u Ukrajinu nazvali 'izvrsnom idejom', na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a u ponedjeljak.

Rekao je da je kod 'ideje o europskom novačenju očito radi o odvođenje mladih Europljana na ukrajinsko-rusku frontu da se bore.' 'A dobro znamo kako to obično funkcionira: pa, dečki, prvi će otići oni najbliži. A onda će htjeti odvesti mlade srednjoeuropljane i Mađare na ukrajinsko-rusku frontu. O ne, neće!', poručuje mađarski ministar. 'Sama ideja europskog vojnog roka mora se odbaciti. Mora biti jasno da nitko neće odvesti mlade Mađare na ukrajinsku bojišnicu bilo kakvom silom ili na temelju bilo kakve odluke', kazao je. Szijjártó je rekao i da je jedino moguće rješenje sukoba diplomatskim putem.