NOVA PAPINA DIREKTIVA

Monsinjorima će postati samo svećenici stariji od 65 godina

07.01.2014 u 21:43

Bionic
Reading

Papa Franjo je, kao najnoviju mjeru pojednostavljivanja crkvene hijerarhije ograničio broj svećenika kojima se može dodjeliti počasna titula 'monsinjor'

Vatikanski radio objavio je u utorak da je katoličkim biskupima diljem svijeta poslana direktiva o novima pravilima za dijecezanske svećenike.

Tu će počasnu titulu odsada moći nositi samo svećenici koji imaju najmanje 65 godina, što znači da su radni vijek već posvetili crkvenoj službi.

Do papine odluke biskupi su mogli tražiti od Vatikana da dodijeli titulu monsinjora svećenicima starijima od 35 godine kako bi ih se razlikovalo od običnog klera.

No, kritičari kažu da je to poticalo favoriziranje i karijerizam te uvodilo novi sloj svećenstva u hijerarhiju Crkve koju Franjo želi pojednostaviti.

Dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, Papa nije želio da mu se obraćaju s 'eminencijo' ili 'preuzvišeni', titulama koje su mu prema položaju pripadale.

Otkako je u ožujku izabran za papu, Franjo je svećenicima govorio kako mjera njihova uspjeha nije napredovanje u crkvenoj hijerarhiji, nego odnos s vjernicima.

Titula monsinjor, što doslovce znači 'gospodaru', datira stoljećima unatrag i podrazumijeva manje privilegije, poput prava na nošenje nešto drugačije ceremonijalne svećeničke odjeće.